Quantcast

ES išleis 80 mlrd. eurų vertės obligacijų ekonomikos gaivinimo plano finansavimui

Europos Komisija (EK) pirmą kartą istorijoje šiemet išleis 80 mlrd. eurų vertės ilgalaikių obligacijų, kad galėtų padėti finansuoti 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo planą.

Parduodama obligacijas bei vekselius, ES „galės patenkinti šalių narių skubiausius poreikius ir užvesti jas ant kelio tvaraus atsigavimo link“, sakoma ES biudžeto komisaro Johanneso Hahno pranešime.

Pirmoji obligacijų emisija gali būti išplatinta vėliau šį mėnesį, o prekyba vekseliais veikiausiai prasidės nuo rugsėjo, sakoma EK pranešime spaudai.

Nuo 2021 m. vidurio iki 2026 m. vidutinis metinis skolinimasis turėtų sudaryti po maždaug 150 mlrd. eurų, teigiame pranešime spaudai.

Apie tai skelbiama, kai visos 27 bloko šalys narės patvirtino plano finansavimo modelį ir taip uždegė EK žalią šviesą pradėti skolinimąsi.

Atsigavimo fondas paremtas didžiausio masto ilgalaikio skolinimosi iniciatyva, kurios kada nors ėmėsi ES šalys narės. Derybos dėl šio klausimo buvo sudėtingos. Bendram skolinimuisi įprastai priešinasi fiskaliniu požiūriu konservatyvios šalys, kaip Nyderlandai, Suomija ir Vokietija.

Visi pasiskolinti pinigai bus išdalyti šalims iki 2026 m., o juos grąžinti reikės iki 2058 m. 750 mlrd. eurų suma bus išmokama dotacijų ir paskolų su žemomis palūkanomis forma.

EK gali skolintis finansų rinkose daug mažesnėmis sąnaudomis nei daugelis bloko šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių