Quantcast

ES ir Kinija nepaisydamos nesutarimų aptars prekybos klausimus

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) aptars prekybą ir investicijas, nepaisydami įtampos dėl Honkongo laisvių ir Pekino elgesio su uigūrų mažuma.

Kinijos pareigūnai, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir ES šiuo metu pirmininkaujančios Vokietijos kanclerė Angela Merkel surengs vaizdo konferenciją. Normalus viršūnių susitikimas, kuriame būtų dalyvavę visų 27 ES narių lyderiai, buvo atšauktas dėl koronaviruso pandemijos.

Kinija sako, kad jau septynerius metus rengiamas investicijų susitarimas gali būti pasiektas šiais metais, bet ES pareigūnai perspėja, kad kliūčių lieka, ir tvirtina, jog nesutiks su nepalankiomis sąlygomis vien tam, kad susitarimas būtų sudarytas.

„Net jei yra politinis tikslas paspartinti derybas ir užbaigti jas iki metų pabaigos, mes tai turėsime tik tuo atveju, jei tai bus verta turėti“, – sakė vienas ES pareigūnas.

Pasak Briuselio, po panašaus birželį įvykusio viršūnių vaizdo susitikimo derybose padaryta „reikšminga pažanga“ ir pareigūnai tikisi dėl gairių susitarimui sutarti iki metų pabaigos. Pareigūnai taip pat nori, kad Pekinas pagerintų patekimo į rinką sąlygas Europos bendrovėms.

„ES privalo apibrėžti savo interesus, privalo būti stipri bei nepriklausoma ir nuo Kinijos, ir nuo Jungtinių Valstijų“, – vokiečių savaitraščiui „Welt am Sonntag“ sakė prancūzų finansų ministras Bruno’as Le Maire’as (Briunas Le Meras).

Briuselis nori pagarbos intelektinei nuosavybei stiprinimo, subsidijų Kinijos valstybinėms įmonėms mažinimo.

Pirmadienį didelio proveržio nesitikima, bet ES nori įtikinti Xi Jinpingą suteikti naują politinį postūmį deryboms ir duoti derybininkams daugiau laisvės leistis į kompromisus.

Susitikime, kuris yra birželio 22-ąją taip pat vaizdo konferencijos formatu įvykusio susitikimo tąsa, bus aptarta ir kitų klausimų.

„Lyderiai aptars ES ir Kinijos santykius, įskaitant klimato kaitos, ekonomikos ir prekybos klausimus. Jie taip pat aptars tarptautinius ir kitus abiejų šalių susirūpinimą keliančius klausimus, apsikeis nuomonėmis dėl reagavimo į COVID-19 pandemiją priemonių“, – penktadienį žurnalistams sakė vienas ES aukšto rango pareigūnas.

Dėl reakcijos į pandemiją bus aptartos sveikatos apsaugos priemonės, įskaitant vakcinų tyrimus, ir socialinis bei ekonominis atsigavimas. ES ketina ginti savo viziją dėl tvaresnio ir saugesnio pasaulio, paragins Kiniją eiti analogišku keliu, akcentuos tarptautinį solidarumą ir neturtingų šalių skolų nurašymą.

ES taip pat akcentuos savo lūkesčius dėl dialogo žmogaus teisių Kinijoje klausimais, išreikš susirūpinimą padėtimi Honkonge ir Pietų Kinijos jūroje.

Minėtas bloko pareigūnas atkreipė dėmesį, kad Kinijos lyderiai demonstruoja norą plėtoti santykius su ES ir kad tai rodo pakitęs susitikimų lygis. „Iki šių metų juose dalyvaudavo... Kinijos Liaudies Respublikos premjeras, o dabar – pirmasis asmuo“, – sakė jis.

„Vėliau rugsėjį Ch. Michelis pateiks ES šalių lyderiams detalią ataskaitą apie šią vaizdo konferenciją, kad jie per Europos viršūnių susitikimą nuspręstų, kur yra Europa kalbant apie santykius su Kinija ir kaip ji gali geriau stumti juos į priekį“, – pridūrė pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių