Quantcast

ES ir JK siekia paskutinės minutės susitarimo dėl santykių po „Brexit“

Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės derybininkai dalyvauja tiesioginėse derybose dėl koronaviruso pandemijos suvaržytame Briuselyje, siekdami paskutinės minutės susitarimo dėl santykių po „Brexito“, antradienį pranešė pareigūnai.

Europos Komisijos atstovas paneigė pranešimus kai kuriuose britų laikraščiuose, kad šalims pavyko susitarti dėl nesutarimų kėlusio ES reikalavimo tęsti žvejybą JK vandenyse.

„Mes dar neradome sprendinio dėl žvejybos“, – sakė Europos Komisijos atstovas Danielis Ferrie (Danielis Feri).

Pasak jo, ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), jo kolega britas Davidas Frostas (Deividas Frostas) ir jų komandos šiuo metu susitinka Briuselyje.

Tiesioginis abiejų derybininkų susitikimas rodo, kad pasiektas kritinis derybų etapas.

Pastangas pasiekti susitarimą turėtų dar labiau paskatinti naujojo koronaviruso pandemijos neigiama įtaka JK ir ES ekonomikoms.

Belgijoje šiuo metu galioja griežti suvaržymai, kuriais siekiama sustabdyti antrąją koronaviruso pandemijos bangą. Visiems darbuotojams, įskaitant ir tuos, kurie dirba Europos Komisijoje, nurodyta neiti dirbti į biurus, nebent jie neturi kitos išeities.

JK ir ES liko vos kelios dienos susitarti dėl būsimų prekybos, saugumo ir energetikos santykių, norint, kad susitarimas būtų ratifikuotas ir įsigaliotų iki 2021 metų sausio 1 dienos, kai baigsis JK skirtas pereinamasis laikotarpis.

Pastangas pasiekti susitarimą turėtų dar labiau paskatinti naujojo koronaviruso pandemijos neigiama įtaka JK ir ES ekonomikoms.

Sumenkęs pasitikėjimas

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) kirto per ES pasitikėjimą Jungtine Karalyste, jo vyriausybei paruošus naują vidaus rinkos įstatymą, kuriuo būtų panaikintos kai kurios pernai ministro pirmininko su Europos Sąjunga sudarytos „Brexito“ sutarties dalys.

Įstatymu, kuris tebėra svarstomas JK parlamente, būtų reguliuojama šalies vidaus rinka nuo sausio 1-osios, kai Britanija užbaigs pereinamąjį periodą po „Brexito“ ir pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Siūlomas įstatymas ignoruoja vieną ES ir JK Susitarimo dėl išstojimo dalį, susijusią su prekyba tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK dalies.

Susitarime dėl išstojimo Šiaurės Airijai numatytas specialus statusas – ji liktų ES bendrojoje rinkoje, kai kalbama apie prekes. Taip siekiama išsaugoti taiką Airijos saloje, išvengiant sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos.

ES praėjusį mėnesį ėmėsi teisinių veiksmų prieš JK dėl jos bandymo priimti susitarimui prieštaraujantį įstatymą, nors derybos su Londonu dėl santykių po „Brexito“ vyko toliau.

„ES iki šiol negavo jokio JK atsakymo“, – praėjus trims dienoms po to, kai baigėsi Briuselio nustatytas terminas Londonui pateikti oficialų atsakymą, antradienį, žurnalistams sakė EK atstovas.

„Dėl to svarstome tolesnius žingsnius, įskaitant pagrįstos nuomonės paskelbimą“ – kitą prieš mėnesį ES pradėtų teisinių veiksmų JK atžvilgiu etapą, nurodė D. Ferrie.

Tai būtų tolesnis pažeidimo nagrinėjimo procedūros žingsnis, po kurio šis klausimas gali būti perduotas Europos Teisingumo Teismui, o šis gali imtis prieš JK baudžiamųjų priemonių.

„Dar to nėra“

Jeigu ES ir JK pavyks pasiekti susitarimą dėl santykių po „Brexito“, tikimasi, kad ginčytinas JK vidaus rinkos įstatymas bus nebereikalingas ir galbūt B. Johnsono vyriausybė jo atsisakys.

Bet tam, kad taip atsitiktų, abi derybose dalyvaujančios šalys turi išspręsti nesutarimus trijose srityse: dėl sąžiningą konkurenciją užtikrinančių taisyklių, tvirto ir veiksmingo ginčų sprendimo mechanizmo ir žvejybos plotų.

Tačiau žvejybos klausimu D. Ferrie pareiškė, kad ES yra pasiryžusi „ginti Europos žvejų galimybes žvejoti“.

Jis atmetė britų pasiūlymą nustatyti žuvų išteklių priklausomybę pagal „priskyrimą zonoms“ arba pagal tai, kiek laiko žuvys praleidžia šalies teritoriniuose vandenyse, sakydamas, kad „tai negali būti sprendimo pagrindas“.

„Dabar čia, Briuselyje, vyksta intensyvios derybos. Mes sunkiai dirbame, kad pasiektume tą susitarimą. Mes sunkiai dirbame, kad greitai pasiektume kokį nors susitarimą. Dar to nėra. Taigi, dar reikia gerokai padirbėti“, – pridūrė D. Ferrie.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių