Quantcast

ES ir JK sako siekiančios visiems naudingo sprendimo dėl vakcinų

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga trečiadienį paskelbė bendrą pareiškimą dėl bendradarbiavimo dėl vakcinų nuo pandeminio koronaviruso svarbos.

„Atsižvelgdami į savo tarpusavio priklausomybę, dirbame ties konkrečiais žingsniais, kuriuos galime žengti – trumpuoju, vidutinės trukmės ir ilguoju laikotarpiu – kad sukurtume visiems naudingą situaciją ir išplėstume vakcinų tiekimą visiems mūsų piliečiams“, – sakoma pranešime.

Anksčiau trečiadienį blokas paskelbė apie vakcinų nuo COVID-19 eksporto taisyklių sugriežtinimą, nustatęs abipusiškumo ir proporcingumo principus, siekdamas užkirsti kelią tam, ką vadina nesąžiningu vienakrypčiu vakcinų srautu iš ES.

Priemone būtų galima apriboti vakcinų eksportą į tokias šalis kaip JK, kuri gamina dalį savo vakcinų, bet nesiunčia jų dozių į ES.

Pasak ES pareigūnų, Europos Komisija nuo šiol vertins šių valstybių poreikius, kalbant apie sergamumo lygį ir turimų vakcinų skaičių, taip pat, kaip noriai jos siunčia vakcinas ir vakcinų komponentus Europos Sąjungai.

Bendrija ypač piktinasi JK, kuri gavo maždaug 10 mln. skiepų dozių iš gamyklų ES, o į bloką neatsiuntė nieko. ES dabar reikalauja abipusiškumo, Britanijai sparčiai vykdant savo vakcinavimo kampaniją, o bloke skiepijant vangiai.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) stengdamasis mažinti įtampą pastarosiomis dienomis telefonu kalbėjosi su Europos lyderiais, tarp jų EK vadove Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

„Visi kovojame su ta pačia pandemija visame Europos žemyne, – antradienį vakare spaudos konferencijoje sakė B. Johnsonas. – Vakcinos yra tarptautinė operacija.“

Jo teigimu, JK „toliau dirbs su partnerėmis Europoje dėl vakcinų tiekimo“.

„Mes šioje šalyje netikime jokiomis vakcinų ar vakcinoms reikalingų medžiagų blokadomis”, – sakė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių