Quantcast

ES ir JK atnaujina intensyvias derybas

Europos Sąjungos derybininkai ketvirtadienį išvyko į Londoną atnaujinti derybų dėl prekybinių santykių po „Brexito“ , Britanijai baigus boikotuoti derybas ir abiem šalims pažadėjus dirbti be pertraukų, kad susitarimas būtų paruoštas per likusį trumpą laiką.

Vyriausiojo derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) vadovaujama ES komanda išsiruošė į Londoną po dramatiško proveržio trečiadienį, nutraukusio Britanijos balansavimą ties pavojinga riba ir leidusio atnaujinti pastangas siekti išvengti galimo ekonominio chaoso metų pabaigoje.

„Mes esame pasirengę priimti ES komandą Londone, kaip mes tai pavadintume, suintensyvintoms deryboms“, – premjero Boriso Johnsono atstovas sakė žurnalistams.

„Laiko dabar liko labai nedaug. Abi šalys pripažįsta, kad laiko labai trūksta“, – sakė jis.

Bendrame dokumente JK ir ES susitarė, kad J. Barnier ir vyriausiasis britų derybininkas Davidas Frostas dirbs visą savaitgalį, o prireikus – ir dar daugiau, kad išspręstų tarp šalių likusius nesutarimus dėl prekybinių santykių po gruodžio 31 dienos, kai baigsis JK skirtas pereinamasis laikotarpis.

Tačiau 10 punktų memorandume perspėjama, kad „dėl nieko šiose derybose nebus susitarta tol, kol nebus pasiektas galutinis visaapimantis susitarimas“. Iki šiol daugiausia problemų keliantys klausimai yra valstybinės subsidijos, kaip spręsti ateityje iškilsiančius nesutarimus ir žvejybos tvarka.

Prieš išvykdamas iš Briuselio M. Barnier informavo Europos Parlamento lyderius apie laukiančias „intensyvias derybas“.

„Kaip buvo per visą derybų laikotarpį, skaidrumas ir vienybė yra svarbiausi dalykai. EP turės galimybę tarti žodį dėl bet kokio susitarimo“, – parašė jis tviteryje.

Koks bebūtų pasiektas susitarimas, iki metų pabaigos jį turės ratifikuoti abiejų derybose dalyvaujančių šalių parlamentai, o derybininkų laukia sunki užduotis per trumpą laiką sukurti teisiškai įpareigosiančio susitarimo tekstą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
da r kazkoks susitarymas juk monarchija zlunga su visais reptyloidais tai atstatykit tautos balsavima ir kad iji nelistu pasalines jegos su scotlandjardu kuris iki siol dirbo monarchams ir reikia ka d visi isvaziave griztu namolio nes siai salai ispranasuta katastrofa 2024m /Darjana/?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių