Quantcast

ES ir JAV pradeda derybas spręsti ginčą dėl plienui taikomų muitų

Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos pirmadienį žengė dar vieną žingsnį paliaubų prekybos klausimu link ir paskelbė apie derybų, skirtų užbaigti ginčą dėl plienui ir aliuminiui taikomų muitų, pradžią.

Atsargiai suformuluotame pranešime JAV prekybos įgaliotinė Katherine Tai ir jos kolega ES Valdis Dombrovskis paskelbė apie „diskusijų dėl pasaulinių perteklinių plieno ir aliuminio pajėgumų pradžią“, kuriose taip pat bus aptariamas Kinijos vaidmuo šioje problemoje.

ES taip pat pranešė, kad laikinai suatabdys planus padidinti JAV prekėms taikomus muitus.

Tai naujausias etapas įvykių serijoje, kuri prasidėjo 2018 metais, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė 25 proc. muitus aliuminio importui iš Europos, Azijos ir kitų teritorijų.

Briuselis į tai atsakė muitais 2,8 mlrd. eurų vertės JAV prekėms, įskaitant burboną, džinsus, apelsinų sultis ir „Harley-Davidson“ motociklus.

ES planavo nuo birželio 1 dienos padidinti šiuos muitus, tačiau sušvelnėjus įtampai, kai darbą pradėjo prezidento Joe Bideno administracija, Bendrija pranešė apie sprendimą susilaikyti nuo tokio žingsnio.

Abi pusės paskelbė sutarusios pradėti dialogą dėl perteklinės plieno gamybos – ši problema prisidėjo prie plieno kainos sumažėjimo, nes perteklinė, daugiausiai Kinijos pasiūla užplūdo rinkas ir sukėlė sunkumų plieno gamykloms.

Nors ES ir JAV pranešime konkrečiai neminimi muitai, jame nurodoma, kad abi pusės „sutarė vengti pokyčių šiais klausimais, kurie neigiamai paveikia dvišalę prekybą“.

Tačiau pranešime išskiriama Kinija ir sakoma, kad „Jungtinės Valstijos ir ES šalys narės yra sąjungininkės ir partnerės, kurios, būdamos demokratinėmis rinkos ekonomikomis, dalijasi panašiais nacionalinio saugumo interesais“.

Pranešime priduriama, kad tai reiškia, jog „jos gali bendradarbiauti, siekdamos propaguoti aukštus standartus, spręsti abiem pusėms rūpimus klausimus ir patraukti atsakomybėn tokias šalis, kaip Kiniją, kurios palaiko prekybą iškraipančias politikos priemones.“

Anksčiau šiais metais pastebėtas dar vienas įtampos mažinimo ženklas, kai abi pusės sutarė netaikyti baudžiamųjų muitų viena kitos prekėms, kurie buvo įvesti dėl du dešimtmečius trunkančio lėktuvų gamintojų „Airbus“ ir „Boeing“ ginčo.

Taip pat nuslūgo įtampa dėl skaitmeninių paslaugų mokesčio, nes visos konfliktuojančios pusės, įskaitant JAV, Prancūziją, Ispaniją ir kitas ES šalis, nusprendė ieškoti sprendimo dalyvaujant Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių