Quantcast

ES narės palaimino aktyvesnes „Brexit“ derybas

Europos Sąjungos valstybės narės penktadienį Bendrijos vyriausiajam „Brexit“ derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė) uždegė žalią šviesą vesti intensyvesnes derybas su Jungtine Karalyste.

„ES ir JK sutiko artimiausiomis dienomis suintensyvinti diskusijas“, – nurodė Europos Komisija (EK).

„Komisija pirmadienį drauge su Europos Parlamentu ir valstybėmis narėmis vėl kritiškai įvertins padėtį, siekiant pasiruošti antradienio rytą vyksiančiam Bendrųjų reikalų tarybos posėdžiui“, – sakė EK.

Per šį posėdį ES šalių ministrai Liuksemburge tarsis dėl ateinantį ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančios Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijos darbotvarkės.

M. Barnier komanda jau kurį laiką veda „technines derybas“ su britų pareigūnais, tačiau abiem šalims nepavyksta pasiekti susitarimo, kuris padėtų išvengti chaotiško „Brexit“ be sutarties už trijų savaičių.

Penktadienį M. Barnier susitiko su savo kolega britu, „Brexit“ sekretoriumi Stephenu Barclay (Stivenu Barkliu). Jųdviejų diskusijas abi šalys pavadino „konstruktyviomis“, bet nepateikė konkrečių detalių.

Po šio per pusryčius įvykusio susitikimo M. Barnier atsiskaitė 27 ES šalių ambasadoriams, ir paklausė jų nuomonės, ar reikėtų pradėti politinį dialogą dėl „skyrybų sutarties“.

Vėliau diplomatai pranešė naujienų agentūrai AFP, jog valstybės narės leido M. Barnier suaktyvinti derybas.

„ES pozicija lieka ta pati, – pabrėžė EK. – Susitarime dėl išstojimo turi būti numatytas teisiškai pagrįstas sprendimas, leidžiantis išvengti realios sienos Airijos saloje, apsaugoti visos salos ekonomiką bei visus Didžiojo penktadienio susitarimo aspektus, taip pat apsaugoti Bendrosios rinkos vientisumą.“

Lieka visiškai neaišku, ar per derybas pavyks suderinti abiem šalims priimtiną sutarties juodraštį iki spalio 17 dieną prasidėsiančio svarbaus ES viršūnių susitikimo ar iki numatyto JK išstojimo iš bloko spalio 31 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių