Quantcast

ES diplomatijos vadovas sveikina TBT sprendimą išduoti V. Putino arešto orderį

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį pasveikino Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) išduotą Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį, kurį pavadino „svarbiu sprendimu“ tarptautiniam teisingumui ir Ukrainos žmonėms.

„Mes Europos Sąjungoje visada aiškiai sakėme, kad atsakingieji už neteisėtą agresiją prieš Ukrainą turi būti patraukti atsakomybėn, ir šis Tarptautinio Baudžiamojo Teismo išduotas orderis yra tik šio traukimo atsakomybėn proceso pradžia“, – pareiškė jis.

TBT sprendimą išduoti V. Putino arešto orderį palankiai įvertino ir Jungtinė Karalystė.

JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis) penktadienį pareiškė, kad Londonas sveikina šį TBT sprendimą, ir pridūrė, jog įtariamų žiaurumų Ukrainoje tyrimai turi būti tęsiami.

„Sveikiname šį žingsnį, kurį nepriklausomas TBT žengė siekdamas patraukti atsakomybėn Rusijos režimo vadovus, įskaitant Vladimirą Putiną“, – parašė jis tviteryje ir pridūrė, jog „atsakingieji už siaubingus karo nusikaltimus Ukrainoje privalo būti patraukti atsakomybėn“.

TBT kiek anksčiau penktadienį išdavė V. Putino arešto orderį dėl Ukrainos.

„Įtariama, kad Rusijos prezidentas yra atsakingas už karo nusikaltimą, neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federacijos teritoriją“, – rašoma pranešime, paskelbtame teismo svetainėje.

Hagoje įsikūręs TBT taip pat išdavė Rusijos vaikų teisių apsaugos kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl panašių kaltinimų.

Rusija nėra TBT narė ir nėra aišku, kaip TBT planuoja vykdyti orderį.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeTBTarešto orderisVladimiras PutinasJosepas Borrellis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių