Quantcast

ES atjungė nuo SWIFT septynis Rusijos bankus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį atjungė septynis Rusijos bankus nuo pasaulinio SWIFT tinklo, įgyvendindama sankcijas, paskelbtas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Tarp septynių bankų, atjungtų nuo tarpbankinio susirašinėjimo sistemos, yra antras pagal dydį Rusijos skolintojas VTB, taip pat „Otkrytyje“, „Novikombank“, „Promsviazbanb“, „Rossija“, „Sovkombank“ ir VEB („Vnešekonombank“).

Pasak oficialaus ES leidinio, sprendimas įsigaliojo nedelsiant.

Septynių bankų įtraukimas į sąrašą – tai dar vienas Vakarų šalių koordinuotų bausmių Rusijai už invaziją į Ukrainą paketas.

Karas Ukrainoje tęsiasi jau septintą dieną.

„Europos Sąjunga šviesos greičiu patvirtino tris griežtų sankcijų bangas Rusijos finansų sistemai, aukštųjų technologijų pramonei ir korumpuotam elitui,“ – sakoma Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) pareiškime.

„Tai didžiausias sankcijų paketas ES istorijoje. Šiandieninis sprendimas atjungti svarbiausius Rusijos bankus nuo SWIFT tinklo bus dar vienas labai aiškus signalas Putinui ir Kremliui,“ – pridūrė bloko vadovė.

Į sąrašą neįtraukti du pagrindiniai Rusijos bankai – „Sberbank“ ir „Gazprombank“, kuriems prieiga prie SWIFT palikta, kad ES šalys galėtų sumokėti už rusiškas dujas ir naftą.

Visgi vienas aukšto rango ES pareigūnas teigė, kad sąrašas bus „nuolat peržiūrimas“.

Jis pridūrė, kad, sudėjus kiek anksčiau įvestas G7 partnerių sankcijas, „šiek tiek daugiau nei 80 proc. [Rusijos] bankų sistemos šiuo metu yra taikomos tam tikros sankcijos“.

Tokios sankcijos apima atjungimą nuo SWIFT, aktyvų įšaldymą ir finansines sankcijas, kurias taiko ES, JAV ir Didžioji Britanija.

Pasak pareigūno, Šveicarija – pagrindinis finansų centras už ES ribų – leido suprasti, jog vadovausis bloko pavyzdžiu patvirtindamas savo priemones.

Jis taip pat pridūrė, kad ES uždraus bet kokias naujas ES investicijas į Rusijos tiesioginių investicijų fondą ir eurų banknotų tiekimą bet kuriam subjektui Rusijoje, išskyrus asmeniniam naudojimui ar dėl tam tikrų diplomatinių priežasčių, kad būtų išvengta SWIFT draudimo apėjimo.

Dalies Rusijos bankų pašalinimas iš SWIFT sistemos, leidžiančios greitai ir saugiai atlikti tarpvalstybinius sandorius, neišvengiamai turės įtakos ES ir Vakarų šalims, tačiau „tai suprantama ir tai yra priimta“, pridūrė pareigūnas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos bankaiswift

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių