Quantcast

ES apribos skaitmeninių COVID pažymėjimų galiojimą: siekis – revakcinacija

Europos Sąjunga yra pasirengusi iki devynių mėnesių apriboti ES skaitmeninių COVID pažymėjimų galiojimą, antradienį pranešė Bendrijos vykdomoji institucija, siekianti paskatinti skiepijimą stiprinamąja vakcinos doze.

Europos Komisijos pareiškime sakoma, kad EK patvirtino „privalomą devynių mėnesių (270 dienų) galiojimo laikotarpį vakcinacijos pažymėjimams keliaujant ES viduje“.  Tokia tvarka turėtų įsigalioti nuo vasario 1 dienos.

„Naujomis taisyklėmis bus užtikrinta, kad apribojimai būtų grindžiami geriausiais turimais moksliniais įrodymais ir objektyviais kriterijais. Nuolatinis koordinavimas yra labai svarbus bendrosios rinkos veikimui ir suteiks aiškumo ES piliečiams, kurie naudojasi laisvo judėjimo teise“, – nurodė Bendrijos vykdomosios valdžios institucija.

Ši priemonė – kuriai dar turi pritarti ES valstybės narės, kad jį įsigaliotų – paskelbta Bendrijai skubant vakcinuoti savo gyventojus stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze plintant dar labiau užkrečiamam omikron variantui.

Naujomis taisyklėmis bus užtikrinta, kad apribojimai būtų grindžiami geriausiais turimais moksliniais įrodymais ir objektyviais kriterijais.

Be to, Europos Komisija antradienį taip pat priėmė skiepijimo pažymėjimų kodavimo taisykles. Tai būtina siekiant užtikrinti, kad skiepijimo pažymėjimus, įrodančius pirminio skiepijimo kurso užbaigimą, visais atvejais būtų galima atskirti nuo skiepijimo pažymėjimų, išduotų gavus stiprinamąją dozę.

Keletas ES valstybių jau paskelbė, kad netrukus po dvi skiepo dozes gavę asmenys nebus laikomi „visiškai vakcinuotais“, jeigu nepasiskiepys stiprinamąja doze.

Pavyzdžiui, Prancūzija pranešė, kad visi pilnamečiai, paskutinį skiepą gavę prieš daugiau nei pusę metų, nuo sausio 15 dienos neteks nacionalinio COVID-19 sveikatos paso, priklausančio ES COVID pažymėjimų sistemai, nebent pasiskiepys dar viena doze.

Dar septynios ES šalys – Portugalija, Airija, Kipras, Latvija, Italija, Graikija ir Austrija – taip pat įvedė papildomų priemonių ir reikalauja, kad į jas atvykstantys keleiviai iš ES šalių patektų neigiamą COVID-19 testą arba atvykę izoliuotųsi.

Šiuo EK žingsniu siekiama suderinti COVID-19 pažymėjimo galiojimą visame bloke, nustatant, kad po kiekvieno skiepo jis galiotų devynis mėnesius.

ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) nurodė, kad ES reikia „prisitaikyti prie kintančių aplinkybių ir naujų žinių“.

Jis perspėjo, kad „vienašalės priemonės valstybėse narėse sugrąžins mus prie susiskaldymo ir neapibrėžtumo“, dėl kurių iki ES COVID pažymėjimo įvedimo liepos mėnesį keliones varžė reikalavimai testuotis ir karantinuotis.

„Dabar valstybės narės turi užtikrinti sklandų skiepijimą stiprinamąja doze, siekiant apsaugoti žmonių sveikatą ir užtikrinti kelionių saugumą“, – nurodė jis.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas tapo įprastu dokumentu ES ir dešimtyse Bendrijai nepriklausančių šalių, įrodančiu, kad jo savininkas yra imunizuotas arba neserga COVID-19, ir patvirtinančiu jo skiepų statusą.

Daugelis ES valstybių jį yra pritaikiusios vidaus naudojimui, leidžiant žmones į tokias vietas kaip restoranai, sporto ar pramogų renginiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eina

eina portretas
tarptautynes euroidijotu varzybos kuriose /kolkas/ lyderiauja /lithuivakai/===

Komjaunuoliai jau atraportavo briuselio kopūstams planas ok

Komjaunuoliai jau atraportavo briuselio kopūstams planas ok portretas
Nieko naujo,- mūsų durneliai paskelbė griežtinantys dviem mėnesiais anksčiau, nuo gruodžio 28d.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių