Quantcast

ES aplinkos agentūra: klimato kaita Europoje – neišvengiama

Reguliarūs potvyniai Roterdame, Havre ar Londone. Be to, daugiau miškų gaisrų, sausrų ir audrų: klimato kaitos padariniai, ES aplinkos agentūros (EEA) vertinimu, ir Europoje jau neišvengiami. ES valstybės turi tam ruoštis ir kartu daryti viską klimato šilimui stabdyti, pirmadienį pareiškė EEA.

„Klimato kaita vyksta jau dabar ir ateityje bus dar labiau juntama, net jei globalios pastangos mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą bus sėkmingos, –pareiškė Kopenhagoje įsikūrusi agentūra. – Tačiau padariniai bus daug mažesni, jei, sumažinus šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, pavyktų globalų Žemės šilimą išlaikyti žemiau 2 laipsnių, kaip numatyta Paryžiaus susitarime“. Bet jei temperatūra didės labiau, tai reikš daug didesnę klimato kaitą, pabrėžia ES ekspertai.

EES pateikė įvairius scenarijus ateinantiems dešimtmečiams. Pavyzdžiui, jūros lygio kilimas ir su tuo susiję potvyniai, o taip pat tokie ekstremalūs reiškiniai, kaip sausros, audros ir miškų gaisrai bus daug pragaištingesni, jei šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos bus didesnės.

Rytų Europoje, remiantis vienu scenarijumi, esant aukštoms emisijoms, žiemą iškris iki 35 proc. daugiau lietaus. Europos pakrantėse jūros lygis gali kilti iki vieno metro.

Europos Parlamento Aplinkos komiteto vadovas Pascalis Canfinas įspėjo: „Klimato šokas bus, jo nebeįmanoma išvengti“. Būtinos „rimtos prisitaikymo strategijos“, kad būtų apsaugoti piliečiai, pastatai, ekonomika ir turizmas. Kartu Europa esą turi laikytis tikslo iki 2050 metų tapti neutralia klimatui ir taip apriboti globalų klimato šilimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Žemėje klimatas keitėsi ir keisis. Tik kvailiai to nesupranta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių