Quantcast

Elizabeth II mirtis suteikė naują impulsą diskusijoms dėl Škotijos nepriklausomybės

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės monarchės Elizabeth II (Elžbietos II) mirtis Škotijai reiškia, kad ši istorinė ir geografinė Didžiosios Britanijos sritis turės naują suvereną, o tai savo ruožtu vėl pakurstė diskusijas apie regiono nepriklausomybę.

Sekmadienį tūkstančiai žmonių kelias valandas lūkuriavo, kad pamatytų, kaip karstas su velionės monarchės palaikais iš Balmoralo dvaro vežamas į Holirudo rūmus Edinburge ir Charlesas III (Karolis III) oficialiai paskelbiamas karaliumi.

Nuo 1952 metų Jungtinę Karalystę valdžiusi Elizabeth II mirė ketvirtadienį Balmorale, eidama 97-uosius.

Škotijoje giliai įsišaknijęs respublikonizmas, todėl procesijai su velionės karalienės karstu važiuojant Edinburgo gatvėmis, palei procesijos maršrutą nusidriekusiose žmonių eilėse buvo galima girdėti pavienių monarchiją smerkiančių šūksnių.

Viena 22 metų moteris buvo sulaikyta už viešosios tvarkos pažeidimą, nes prieš pat naujo suvereno proklamavimą iškėlė plakatą su įžeidžiamu šūkiu, nukreiptu prieš monarchiją. Minioje taip pat buvo girdėti švilpimas.

Kai kurie susirinkusieji sakė, kad jiems velionė Elizabeth II ir jos sūnus karalius Charlesas III simbolizuoja Jungtinės Škotijos, Anglijos, Šiaurės Airijos ir Velso Karalystės stiprybę.

Ji buvo „viena grandžių, laikiusių Jungtinę Karalystę kartu“, sakė 67 metų Archie Nicolas (Arčis Nikolas), anksčiau atidavęs pagarbą velionei monarchei Balmoralo dvare.

Visgi daugelis kitų, reiškusių simpatijas Elizabeth II, nesiejo to su Škotijos siekiu tapti nepriklausoma.

„Karalienė neabejotinai gerbė Škotiją“, – naujienų agentūrai AFP sakė 46 metų pradinių klasių mokytoja Nicola Sandilands (Nikola Sandilands).  

Ji paragino karališkąją šeimą tapti „žemiškesne ir šiuolaikiškesne“.

Visgi moteris pripažino, kad po Elizabeth II mirties Škotijai „galbūt bus lengviau tapti respublika“.

„Kai kurie škotai manys, kad ši epochos pabaiga yra natūralus momentas pradėti viską iš naujo“, – laikraštyje „The Times“ rašė škotų žurnalistas Alexas Massie (Aleksas Meisis).

Škotų karalienė

Valdančioji Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuri po 2014-ųjų referendumo, kai škotai nedidele balsų persvara pasisakė prieš pasitraukimą iš JK, nori dar vieno plebiscito dėl nepriklausomybės, nereikalauja respublikos.

SNP įkūrėjas Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) sugalvojo terminą „Škotų karalienė“ ir užmezgė glaudžius ryšius su Charlesu.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen) iš SNP suskubo pareikšti „nuoširdžią užuojautą“ mirus monarchei bei gyrė jos „nepaprastą atsidavimą ir tarnystę“.

Nors Charlesas mokėsi internatinėje mokykloje Škotijoje, turi ten kelias rezidencijas ir mėgsta dėvėti kiltą, jo, kaip naujo monarcho, gyvenančio Anglijoje, įžengimas į sostą gali pabloginti ryšius.

„Dabar, kai jos [Elizabeth II] nebėra, Jungtinei Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystei tikriausiai iškilo dar didesnis pavojus“, – laikraštyje „Daily Mail“ rašė žurnalistas veteranas Andrew Neilas (Endrius Nilas).

„Karalius Charlesas III mylės Škotiją ne mažiau nei karalienė. Tačiau jis paprasčiausiai neturi jos autoriteto“, – pridūrė jis.

Birželį analitinio centro „British Future“ surengta apklausa parodė, kad 45 proc. škotų palaiko monarchiją, o 36 proc. pasisako už respubliką.

Tuo metu 51 proc. respondentų nurodė norintys, kad Škotija liktų Jungtinės Karalystės dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
cia jau ne monarhu britu scotlandjardo reikalas o nepriklausomos salies tautos sprendimas tuo privalo elgtis visos salys atsijungt nuo imperiniu betkokiu priklausomybiu ir graziai be jokiu karu ekonomiskai bendraut 1 kitai padedant be jokiu politizmu ir kt /klizmu/ kuriomis naikinama z monija kai vietos pilnai su kaupu tik galvos vasaliskai tuscios nuo veidmainisko gobsumo kuri generuoja vienetai soros pavidalu ir kur tik pasisuksi visur z ydelis ir tai d pasako ?===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių