Quantcast

Ekonomistas: Rusijos nuostoliai skaičiuojami trilijonais

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos valstybės mažais žingsneliais atsiriboja nuo rusiškos naftos, sankcionuojamos rusiškos kompanijos, veikusios Vakarų valstybėse, iš Londono akcijų biržos išmestos visos rusiškos kompanijos. Kas galėtų tiekti Europai dujas ir naftą, visiškai nutraukus importą iš Rusijos? Kokį vaidmenį šių dienų kontekste atlieka Kinija? Kokius ekonominius nuostolius šiandien yra patyrusi Rusija? Apie tai LNK eteryje kalbama su ekonomistu Mariumi Dubnikovu.

Dar karo pradžioje buvo prognozuojama, kad naftos kaina galėtų kilti ir iki 300 dolerių už barelį, tačiau šiandien naftos kaina yra sumažėjusi 4 proc. ir siekia 108,5 dolerio už barelį. Kelios Europos šalys jau atsisakė rusiškos naftos, jei tokį sprendimą priims ir visa Europos Sąjunga, galime tikėtis naftos kainų kilimo.

„Spaudimas kainai išliks. Nežinome, kaip vystysis konfliktas, bet greičiausiai nafta kainuos virš 100 dolerių už barelį. Kaip aukštai ji kils ilguoju periodu, priklausys nuo situacijos fronte“, – teigia M. Dubnikovas.

Anot laidos svečio, rusų žiniasklaida nepagrįstai išpučia prognozuojamą naftos kainų kilimą, siekdama pagąsdinti Vakarų valstybes.

„Savaitgalį per rusų žiniasklaidą buvo gąsdinama tokiais skaičiais, buvo bandoma įkvėpti savo piliečius, bet mes turime kitus naftos šaltinius – OPEC, kuris gali padidinti eksportą, jei išsispręstų situacija su Iranu ir būtų atšauktos sankcijos. JAV taip pat į rinką išleidžia vis naujus kiekius iš savo rezervų“, –  kalbėjo ekonomistas.

– Kiek realu, kad JAV pavyks susiderėti su Venesuela ir kokio lygio žaidėjas ji galėtų būti pasaulinėje naftos rinkoje?

Didesnis smūgis yra patirtas sankcionuojant įmones ir, pavyzdžiui, išmetant visas rusiškas kompanijas iš Londono biržos.

– Venesuela labai greitai naftos pateikti negalės dėl to, kad ji po savo veiksmų sugebėjo sugadinti praktiškai visus gręžinius. Tai reiškia, reikės naujus gręžinius gręžtis ir tai nėra greitas sprendimas, bet ilguoju periodu tai galėtų būti topinis žaidėjas, laisvai pakeičiantis tą pačią Rusiją.

– Kiek realu, kad Europa atsisakys rusiškos naftos ir rusiškų dujų?

– Paryžius jau šiandien pradėjo kalbėti apie tai, kad ruošiamos sankcijos, kurios įsigaliotų po kelių savaičių ir būtų atsisakoma ne tik energetikos, bet ir metalų pirkimo. Tai manau, kad per artimiausias kelias dienas sužinosime ir tai yra labai realu.

– O kas būtų tie, kurie galėtų Europai tiekti naftą ir dujas?

– Su nafta yra paprasčiau, ji yra mobili, pasaulis yra įpratęs ją vežioti. Gali būti, kad kažkiek padidins tie patys norvegai, be abejo, OPEC šalys, tai yra arabai pagrinde: Kataras ir Saudo Arabija. O su dujom šiek tiek sudėtingiau, nes pasaulis nėra įpratęs jų taip vežioti, tai šioje vietoje greičiausiai tai būtų JAV, kuri turi turbūt didžiausią laivyną gabenti dujoms.

– Kiek laiko tai galėtų užtrukti? Suskystintų gamtinių dujų terminalai nepasistato per savaitę ar mėnesį.

– Šiuo atveju turime pasidžiaugti, kad mes tokį turime. Vienareikšmiškai, kad ir kokios bus aukštos kainos, mes tikrai energetiškai būsime saugūs dėl to, kad turėsime iš kur jos nusipirkti ir galėsime padėti dar ir Baltijos šalims ir net pačiai Lenkijai, kuri spartina jungtį.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar Kinija gali padėti rusams išvengti tarptautinių sankcijų pasekmių? Kol kas kinai tai neigia, kad rusai jų paprašė, tačiau tokia žinia pasklido.

– Šiuo atveju šiek tiek sušvelninti sankcijas arba, sakykime, padėti, nupirkti dalį energijos – taip, bet, kad Rusija, atsijungus nuo viso pasaulio pinigų, šiandien galėtų būti išgelbėta Kinijos, šansų yra mažai. Vienas pavyzdys, dujų kinams yra pateikiama 15 proc. nuo to, ką išgauna Rusija, tai jeigu netenki 85 proc. savo rinkų, tas 15 proc. begelbėja, o tas 85 proc. net vamzdžiais negalėtų nutekėti į Kiniją.

– Ar kinams naudinga veltis į štai tokį sankcijų žaidimą, kuris galbūt gali grėsti sankcijomis ir pačiam Pekinui?

– Aš nemanau, kad jiems būtų naudinga. Rusijos pavyzdys yra pavyzdys Kinijai, kaip gali būti blogai, jeigu visgi nusprendi negyventi pagal žmonių taisykles.

– Apie oligarchų turtą: ar jau yra suskaičiuota, kiek rusų oligarchų turtų yra įšaldyta Vakaruose?

– Nėra bendro skaičiaus, bet tai bus milžiniški dalykai. Mes matome tik jachtas, vilas, bet reikia suprasti, kad didesnis smūgis yra patirtas sankcionuojant įmones ir, pavyzdžiui, išmetant visas rusiškas kompanijas iš Londono biržos. Tai yra daug didesnis nuostolis, kuris skaičiuojamas, turbūt, trilijonais.

– Kiek to turto yra ten užmaskuota?

– To kol kas, aišku, niekas nežino, bet turbūt artimiausioje ateityje paaiškės. 


Šiame straipsnyje: sankcijosRusijakaras Ukrainojesankcijos RusijaiLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių