Quantcast

EK vadovė siūlo įkurti specialų teismą teisti už Rusijos nusikaltimus

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pasiūlė įkurti „specializuotą teismą“, kuris teistų Rusijos aukšto rango pareigūnus už karą Ukrainoje.

„Toliau remdami Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT), siūlome įkurti Jungtinių Tautų remiamą specializuotą teismą Rusijos agresijos nusikaltimui tirti ir už jį persekioti baudžiamąja tvarka“, – vaizdo pareiškime sakė U. von der Leyen.

Ukraina nuo pat karo pradžios siekia tokio specializuoto tribunolo; jos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtina, kad Rusija privalo būti patraukta atsakomybėn už savo žiaurius nusikaltimus.

Trečiadienį Kyjivas sveikino Europos Sąjungos raginimą įsteigti „specializuotą teismą“, sakė V. Zelenskio administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Būtent tai jau seniai siūlome. Rusija sumokės už nusikaltimus ir destrukciją. Jie to neišvengs“, – socialiniuose tinkluose pareiškė A. Jermakas.

Tačiau yra didžiulių teisinių ir politinių kliūčių, trukdančių įgyvendinti šią iniciatyvą.

Problema, su kuria susiduria Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės, yra ta, kad TBT neturi jurisdikcijos nagrinėti Rusijos „agresijos nusikaltimų“ – invazijos ir karo Ukrainoje – nes Maskva nėra šio teismo sutarties dalyvė.

Vienintelis būdas, kaip TBT gali būti paprašytas teisti Rusiją už karą, būtų JT Saugumo Tarybos sprendimas, bet tai neįmanoma, nes nuolatinę vietą Taryboje turinti Rusija jį vetuotų.

Kad tai būtų galima apeiti, U. von der Leyen siūlo vienoje iš ES šalių įsteigti teismą, kuris užsiimtų konkrečiai Rusijos agresijos nusikaltimu. Karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui būtų palikti Tarptautiniam baudžiamajam teismui.

Nyderlandai, kur Hagoje yra įsikūręs TBT, išreiškė pageidavimą, kad toks teismas būtų įkurtas jų teritorijoje.

„Mūsų, kaip tarptautinės bendruomenės, užduotis – užtikrinti, kad būtų vykdomas teisingumas“, – žurnalistams Rumunijoje sakė Nyderlandų užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra (Vopkė Hukstra), dalyvaujantis NATO susitikime.

W. Hoekstra pridūrė, kad tai turi būti daroma „pasitelkiant TBT... ir kitas priemones“.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro nusikaltimaiUrsula von der Leyenspecialus teismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių