Quantcast

EK vadovė: prieš keisdama sutartis, ES turi būti pasirengusi plėtrai

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga turi greitai pasirengti priimti naujas nares, pavyzdžiui, Ukrainą, nelaukdama, kol bus pakeistos jos pačios steigimo sutartys.

Europos Parlamento nariams ji sakė, kad ES turėtų racionalizuoti sprendimų priėmimą, „bet mes negalime – ir neturėtume – laukti, kol bus pakeistos sutartys, kad galėtume tęsti plėtrą“.

„Plėtrai tinkamą sąjungą galima sukurti greičiau“, – sakė ji savo metiniame pranešime iš Strasbūro.

„Tai reiškia, kad reikia atsakyti į praktinius klausimus apie tai, kaip praktiškai veiks daugiau kaip 30 šalių Sąjunga“, – nurodė ji.

„Gera žinia ta, kad po kiekvieno plėtros etapo paaiškėjo, jog tie, kurie teigė, kad dėl to tapsime mažiau efektyvūs, klydo“, – kalbėjo EK vadovė, paminėdama pastarųjų metų pasiekimus, tokius kaip Bendrijos susitarimus dėl vakcinų nuo COVID-19 pirkimo, sankcijų Rusijai prasidėjus karui Ukrainoje įvedimą ir susitarimą dėl dujų pirkimo.

Pasak U. von der Leyen, EK pradės rengti politikos apžvalgas prieš tolesnę plėtrą, kad nustatytų, kaip kiekvieną sritį gali tekti pritaikyti prie didesnės Bendrijos.

„Turėsime pagalvoti, kaip veiktų mūsų institucijos – kaip atrodytų Parlamentas ir Komisija, – sakė ji. – Turėsime aptarti mūsų biudžeto ateitį – kalbant apie tai, ką ir kaip jis finansuoja ir kaip jis finansuojamas.“

„Ir turime suprasti, kaip užtikrinti patikimus saugumo įsipareigojimus pasaulyje, kuriame atgrasymas yra svarbesnis nei bet kada anksčiau“, – nurodė ji.

Kreipdamasi į Europos Parlamentą Strasbūre, U. von der Leyen nurodė, kad europarlamentarai jau yra išsakę paramą Ukrainos, Vakarų Balkanų, Moldovos ateičiai bloke, atkreipė dėmesį į Sakartvelo siekį prisijungti prie ES.

„Pasaulyje, kuriame kai kas bando išnaikinti vieną šalį po kitos, negalime sau leisti palikti kitų europiečių nuošalyje, – tvirtino ji. – Pasaulyje, kuriame dydis ir svoris yra svarbūs, Europos strateginis ir saugumo interesas yra užbaigti mūsų Sąjungos kūrimą.“

„Vadovausimės įsitikinimu, kad mūsų Sąjungos sukūrimas yra geriausia investicija į taiką, saugumą ir klestėjimą mūsų žemyne, – reziumavo EK vadovė. – Taigi atėjo laikas Europai vėl mąstyti plačiai ir kurti savo likimą!“


Šiame straipsnyje: EK vadovėESplėtrakaras Ukrainojesteigimo sutartys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių