Quantcast

EK vadovė perspėjo, kad „Brexito“ sutartis neturi pakenkti bendrajai rinkai

Pesimistiškai vertindama pažangą po „Brexito“ vedamose prekybos derybose, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį perspėjo, kad joks susitarimas su Jungtine Karalyste neturi pakenkti ES bendrajai rinkai.

„Padarysime viską, ką tik galime, kad pasiektume susitarimą; esame pasirengę pademonstruoti kūrybiškumą“, – sakė ji Europos Parlamente, ragindama Londoną sutikti su sąžiningos prekybos taisyklėmis.

„Tačiau nesame pasirengę kvestionuoti bendrosios rinkos – pagrindinio Europos klestėjimo ir gerovės saugiklio – vientisumo“, – pabrėžė EK vadovė.

U. von der Leyen dar kartą Briuselio vardu įspėjo, jog Didžioji Britanija, nebebūdama ES narė, negalės turėti bloke ypatingų privilegijų.

„Bus aiškus skirtumas tarp visavertės Sąjungos narės ir tiesiog svarbios partnerės statuso“, – pareiškė ji.

Komisijos pirmininkė pripažino europarlamentarų nusivylimą, kad jiems gali pritrūkti laiko aptarti ir ratifikuoti potencialų prekybos susitarimą iki sausio 1 dienos, kai Britanija sausio 1-ąją turės išstoti iš bendrosios rinkos.

Tačiau ji perspėjo, kad britų premjero Boriso Johnsono pasitelkiama taktika rodo, kad būtina laikytis aiškių taisyklių.

„Norime žinoti, kokių turėsime teisių gynimo būdų, jei viena iš šalių ateityje nukryps nuo kurso, nes pasitikėjimas yra geras dalykas, bet įstatymai – dar geresnis“, – pažymėjo U. von der Leyen.

„Atsižvelgiant į pastarojo meto patirtį, tvirta valdymo sistema yra gyvybiškai svarbi, norint įsitikinti, kad iš tikrųjų yra susitarta dėl to, dėl ko susitarta“, – sakė ji.

Londonas priešinasi ES ambicijai po „Brexito“ sukurti „vienodų konkurencijos sąlygų“ sistemą, numatančią ekonomines bausmes nuo sutartų standartų nukrypstančiai šaliai.

B. Johnsono vyriausybė taip pat parengė JK vidaus rinkos valdymo įstatymo projektą, kuris, kaip pripažino jo paties kabinetas, prieštarautų įsipareigojimams, prisiimtų Britanijos pasirašant sutartį dėl „skyrybų“ su ES.

Tas žingsnis pakirto Briuselio pasitikėjimą Londonu, o derybos tebetęsiamos praleidus jau kelis neoficialius galutinius terminus – taigi, laiko pasiekti susitarimą iki šių metų pabaigos lieka vis mažiau.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Sefčovičius pareiškė besitikįs artimiausiomis dienomis susitikti su aukšto rango britų ministru Michaelu Gove'u jų bendrame komitete, atsakingame už „skyrybų“ sutarties įgyvendinimą.

Briuselis taip pat siekia, kad Londonas pradėtų taikyti sienų kontrolę tarp Britanijos ir Šiaurės Airijos, kuri nepaliks ES bendrosios rinkos, nors ir priklauso JK.

„Labai norėčiau tuo pasinaudoti, ieškant ryžtingų sprendinių problemoms, ypač kalbant apie tinkamą Airijos ir Šiaurės Airijos protokolo įgyvendinimą“, – sakė M. Šefčovičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių