Quantcast

EK prognozuoja sunkias derybas dėl pagalbos plano viruso padariniams įveikti

Europos Komisija prognozuoja sunkias derybas dėl pagalbos plano per koronaviruso krizę. Vokietijos ir Prancūzijos pateiktas pasiūlymas yra „drąsus“ ir „visiškai reikalingas“, pirmadienį sakė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis. Tačiau jis esą dėl didelės prarajos tarp šalių narių „nėra pakankamas“.

Europos Komisija trečiadienį ketina pateikti savo planą ir, ligšioliniais duomenimis, siekia „daugiau kaip trilijono eurų“ atstatymo fondo, kad galėtų kovoti su koronakrizės sukelta didele recesija. Šias lėšas sudarytų dotacijos ir kreditai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas prieš savaitę pasiūlė 500 mlrd. dolerių fondą, kuris negrąžinamomis dotacijomis paremtų labiausiai pandemijos paveiktas šalis. Europos Komisijai tokiu atveju būtų suteiktas leidimas „ES vardu“ skolintis finansų rinkose.

„Mes turime suvienyti visą Europą, – kalbėjo J. Borrellis vaizdo ryšiu vykusioje Vokietijos ambasadorių metinėje konferencijoje. – Tai sunku, tai sudėtinga, nes šalių narių nuomonės daugeliu klausimų labai skiriasi“. Todėl vien tik vokiečių ir prancūzų plano nepakanka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių