Quantcast

EK pirmininkė: elgesys su Prancūzija dėl povandeninių laivų kontrakto „nepriimtinas“

Su Prancūzija pasielgta „nepriimtinai“, kai Australija, Jungtinė Karalystė ir JAV slapta susiderėjo dėl gynybos aljanso, atšaukiančio jos sutartį tiekti povandeninius laivus Kanberai, pirmadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Yra daug atvirų klausimų, į kuriuos reikia atsakyti“, – interviu amerikiečių televizijai CNN sakė U. von der Leyen.

„Su viena iš mūsų šalių narių pasielgta nepriimtinai“, – pridūrė ji.

EK pirmininkė sakė, kad Briuselis norėtų „išsiaiškinti“, kas įvyko, „prieš tęsiant įprastą darbą“.

Pilną interviu su U. von der Leyen CNN žada paskelbti vėliau pirmadienį.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) ir JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) praėjusį trečiadienį paskelbė apie sudarytą naują trišalę partnerystę saugumo srityje – AUKUS.

Pagal šią partnerystę Australija taps vos antra šalimi, gavusia atominių povandeninių laivų su amerikietiškomis technologijomis.

Australija paskelbė atsisakanti didelio, bet vėluojančio ir pabrangusio įprastinių povandeninių laivų pirkimo iš Prancūzijos kontrakto ir iškeičianti jį į amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Šis netikėtas Australijos sprendimas labai papiktino Prancūziją.

Briuselyje diplomatai sakė, kad 27 nares vienijanti ES palaiko Prancūziją šiame ginče, tačiau iki šiol jie viešai nėra pritarę agresyviausiems Prancūzijos komentarams.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) naują partnerystę praėjusią savaitę pavadino „dūriu į nugarą“.

„Šiandien labai pykstu... Tokių dalykų sąjungininkai vieni kitiems nedaro“, – pareiškė jis.

Paryžius atšaukė konsultacijoms savo ambasadorius iš Kanberos bei Vašingtono, o ES užsienio reikalų ministrai įtraukė šį klausimą į savo susitikimo, rengiamo vėliau pirmadienį Niujorke, Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos išvakarėse, darbotvarkę.

Be to, Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as (Klemanas Bonas) praėjusią savaitę sakė, kad Paryžius negali pasitikėti Kanbera tebevykstančiose derybose dėl prekybos susitarimo tarp ES ir Australijos. Visgi pareigūnai žada, kad šios derybos nenutrūks.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Smagu matyti dirbant ideologinius putino juodabarbius komentatorius. Gal bonusa gausit siais metais?

Anonimas

Anonimas portretas
Žinok, ubage, pono batą...

bliamba

bliamba portretas
ir kontraktas nevartotinad, t.y. sutartis
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių