Quantcast

Egipto lyderis registravo savo kandidatūrą dalyvauti prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Egipto lyderis Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) pateikė oficialų prašymą dėl dalyvavimo kovo mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, kuriuose jis turėtų išsaugoti tvirtas pozicijas, iškritus virtinei jo galimų konkurentų.

Buvęs kariuomenės vadas A. F. al Sisi prezidentu buvo išrinktas 2014 metais, praėjus mažiau nei metams po savo pirmtako islamistų palaikomo Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) nuvertimo ir masinių protestų prieš metus trukusį jo valdymą.

Apie savo planus siekti antros ketverių metų kadencijos jis pranešė penktadienį.

A.F. al Sisi kol kas yra vienintelis kandidatas, oficialiai užsiregistravęs Nacionalinėje rinkimų komisijoje dalyvauti rinkimuose kovo 26-28 dienomis. Tai bus jau trečias toks balsavimas nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas ilgametis šalies lyderis Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas).

Rinkimų kandidatai registruojami iki sausio 29 dienos, tačiau nemažai galimų A.F. al Sisi oponentų nusprendė juose nedalyvauti patys arba buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Antradienį generolas Sami Ananas suabejojo savo siekiu, kai ginkluotosios pajėgos per valstybinę televiziją jį apkaltino „pažeidimais ir nusikaltimais“, kuriuos reikia ištirti.

Pareigūnai draudžia skelbti jo bylos, kuri perduoda kariniam teismui, detales.

Tarp iš kovos pasitraukusių garsenybių yra buvęs H. Mubarako laikų premjeras Ahmedas Shafiqas (Ahmedas Šafikas) ir Mohamedas Anwaras Sadatas (Mohamedas Anvaras Sadatas), buvusio šalies prezidento Anwaro Sadato (Anvaro Sadato) sūnėnas.

A.Shafiqas atsisakė pažado kelti savo kandidatūrą, kai buvo sugrąžintas iš tremties Jungtiniuose Arabų Emyratuose, o M. A. Sadatas sako, jog kol kas klimatas laisviems rinkimams nėra tinkamas.

Tarp likusių galimų dabartinio prezidento varžovų lieka du gerai žinomi žmonės. Vienas jų – žmogaus teisių specialistas, dalyvavęs 2012 metų rinkimuose Khaledas Ali (Chaledas Ali), kitas – Egipto legendinio futbolo klubo „Zamalek“ vadovas Mortada Mansouras (Mortada Mansuras).

Vėliau trečiadienį Kh. Ali kampanija turėtų pranešti, ar jis kandidatuos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių