Quantcast

ECB vadovė ragina aktyviau reguliuoti bitkoiną

Europos Centrinio Banko (ECB) valdančiosios tarybos pirmininkė Christine Lagarde paragino imtis visuotinio reguliavimo bitkoino atžvilgiu, nes šia kriptovaliuta esą buvo naudojamasi pinigų plovimui, todėl visos įstatymų spragos turi būti ištaisytos, rašo „Reuters“.

Šiuo metu bitkoinas populiarėja, o kriptovaliutą pradėjo pirkti fiziniai asmenys, investiciniai fondai ir net didelės korporacijos. Vis dėlto, anonimiškumą esą garantuojanti kriptovaliuta sukėlė nerimą, kad ja gali pasinaudoti nusikaltėliai, siekiantys plauti pinigus ir užsiimti kitokia nelegalia veikla.

„Bitkoinas yra itin spekuliacinis turtas, kuriuo buvo naudojamasi darant keistus dalykus ir užsiimant visiškai smerktinu pinigų plovimu“, – interviu „Reuters“ sakė Ch. Lagarde.

Nors pasaulyje yra taikomi pinigų plovimo prevencijos standartais, kriptovaliutų sektorius vis dar yra mažai reguliuojamas.

Ch. Lagarde prisijungė prie kitų reguliuotojų įvairiose pasaulio šalyse ir ragino įvesti visuotines kriptovaliutų reguliavimo taisykles.

„Reguliavimas turi būti. Dėl to turi būti sutarta ir tai turi būti taikoma pasauliniu lygiu, nes, jei yra spraga, ta spraga bus pasinaudota“, – sakė ji.

Prognozuoja ekonomikos atsigavimą

Ch. Lagarde teigia liekanti įsitikinusi, kad euro zona šiemet patirs atsigavimą, nepaisant naujų koronaviruso apribojimų ir sunkios vakcinacijos kampanijų pradžios.

ECB prognozės išlieka „labai aiškiai tikėtinos“, naujienų agentūros „Reuters“ surengtoje virtualioje konferencijoje sakė Ch. Lagarde ir pridūrė, kad neturi „priežasčių manyti, jog mūsų prognozė šiuo metu yra neteisinga.“

ECB gruodį prognozavo, kad 19 valstybių vienijanti euro zona 2021 m. paaugs 3,9 proc., po 7,3 proc. susitraukimo 2020 m.

Dėl COVID-19 atvejų šuolių virtinei euro zonos valstybių teko įvesti griežtesnių apribojimų, metų pradžioje sumenkinusių ekonomines prognozes, o vakcinacijos kampanijos, kurias Ch. Lagarde apibūdino kaip „varginančias“, sulaukė nemažai kritikos.

Tačiau ECB prognozės yra „pagrįstos karantino priemonių galiojimu iki pirmo ketvirčio pabaigos“, sakė Ch. Lagarde.

Ji įspėjo, kad problema kiltų tuomet, jei valstybės narės nuspręstų priemones pratęsti „po kovo pabaigos“.

Tačiau Ch. Lagarde atkreipė dėmesį į tai, kad jau pranyko kai kurie nerimą kėlę neaiškumai, kuriuos ji pavadino „tamsiais virš mūsų galvų esančiais debesimis“, įskaitant susitarimą dėl prekybos ryšių po „Brexito“ ir JAV Senato rinkimų Džordžijoje baigtį, suteiksiančią daugiau stabilumo Joe Bideno prezidentavimui.

„Visa tai mums suteikia pozityvesnį startą“, – sakė Ch. Lagarde.

Ch. Lagarde taip pat teigiamai įvertino ES susitarimą dėl 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos fondo ir pakartojo raginimą, kad fiskalinė politika paremtų pinigines priemones.

„Skatinamosios priemonės turi būti tęsiamos toliau ir tinkamai nukreipiamos į tas priemones, kurios yra palankiausios augimui“, – sakė buvusi Prancūzijos finansų ministrė ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė.

Paskutiniame gruodžio mėnesį vykusiame pinigų politikos susitikime Frankfurte esanti institucija išplėtė obligacijų supirkimo programą iki 1,85 trln. eurų ir pratęsė jos galiojimą iki 2022 m. kovo.

ECB valdančioji taryba kitą savaitę rinksis į dar vieną susitikimą, kuriame aptars būsimus pinigų politikos veiksmus.


Šiame straipsnyje: bitcoinasreguliavimasECB

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių