Quantcast

ECB: būsto paskolų paklausa smuks iki 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės lygio

Prasidėjus koronaviruso pandemijai, euro zonos įmonių paskolų paklausa smarkiai išaugo, praneša Europos Centrinis Bankas (ECB), prognozuojantis, kad būsto paskolų paklausa smuks iki 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės lygio.

„Verslo paskolų paklausa pirmąjį ketvirtį smarkiai išaugo dėl įmonių skubaus likvidumo poreikio koronaviruso pandemijos ir įvesto karantino kontekste“, – teigia ECB, remdamasis kas ketvirtį vykdoma 144 euro zonos bankų apklausa.

Tuo tarpu būsto paskolų paklausa sausio–kovo mėnesiais smarkiai smuko, palyginti su ankstesniu ketvirčiu.

Bankai prognozuoja, kad būsto paskolų paklausa dėl koronaviruso pandemijos sumažės iki lygio, „panašaus į 2008-ųjų antrą pusmetį“, kai žlugo bankas „Lehman Brothers“ ir prasidėjo pasaulinė finansų krizė.

Reguliari ECB apklausa parodė, kad vyriausybių ir centrinių bankų įgyvendinamos paramos priemonės padėjo bankams nenutraukti paskolų išdavimo verslui, kaip tai nutikdavo ankstesnių krizių metu.

Palyginti su ankstesnėmis finansų ir valstybės skolos krizėmis XXI a., šiuo metu bankai tik nesmarkiai sugriežtino paskolų verslui sąlygas, tvirtina ECB.

Bankai ir toliau tikisi augsiančios verslo paskolų paklausos bei „reikšmingai švelnėsiančių“ skolinimo sąlygų, valstybėms vis labiau prisidedant prie kovos su koronaviruso pandemijos ekonominiais padariniais.

ECB taip pat pabrėžė, kad paties centrinio euro zonos banko priimtos ekonomikos skatinimo priemonės „turėjo įtakos bankų skolinimo sąlygų švelnėjimui ir padarė teigiamą poveikį skolinimo apimtims“.

„Įmonių paskolų paklausa yra didžiulė. ECB ekonomikos skatinimo priemonės yra esminės finansuojant dabartinę ekonomiką“, – sakė „Pictet Wealth Management“ fondo strategas Frederikas Ducrozetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių