Quantcast

EAA: per pandemiją pagerėjo oro kokybė, tačiau padidėjo plastiko vartojimas

Dėl koronaviruso pandemijos pagerėjo oro kokybė ir sumažėjo šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas, tačiau padidėjo vienkartinių plastiko gaminių vartojimas, ketvirtadienį teigė Europos aplinkos agentūra (EAA).

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas 2020 metais ES sumažėjo, nes pandemijos metu ženkliai sumažėjo ekonominis aktyvumas. Tikslesnių duomenų laukiama tik kitąmet.

Tarptautinių kelionių apribojimai kartu su sumažėjusiu tarpmiestiniu eismu bei laisvalaikio ir verslo kelionėmis taip pat lėmė sumažėjusį aktyvumą transporto sektoriuje, kuris yra laikomas vienu didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių, teigė agentūra.

Europoje kelių eismas šiemet, palyginus su praėjusiais metais, sumažės 57 proc., teigė Tarptautinė kelių transporto sąjunga (IRU), nurodoma EAA ataskaitoje.

Smarkus aktyvumo sumažėjimas taip pat pastebėtas oro kelionių srityje, sakė Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA).

Kadangi keliuose sumažėjo transporto priemonių, daugiausiai dėl pavasarį galiojusių karantinų, sumažėjo jų skleidžiamo garso kiekis ir oro tarša. Nepaisant to, kai karantinai buvo atšaukti, tarša grįžo į senesnius lygius, sakė Kopenhagoje įsikūrusi agentūra.

Agentūra išskyrė dar vieną neigiamą pandemijos padarinį – smarkiai padidėjo vienkartinių plastiko gaminių vartojimas, išaugus paklausai tokių asmeninės apsaugos priemonių, kaip kaukių ir pirštinių.

Dar viena padidėjusio plastiko vartojimo priežastis yra ta, kad Europoje uždarius daugumą restoranų ir jiems pradėjus maistą tiekti tik išsinešimui, išaugo vienkartinių pakavimo priemonių naudojimas, sakė EEA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių