Quantcast

E. Macronas susitiks su Ispanijos ir Švedijos lyderiais prieš ES viršūnių susitikimą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) šią savaitę susitiks su keliais Europos lyderiais prieš artėjantį svarbų Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl bendro atsako į koronaviruso pandemiją.

ES lyderiai tariasi dėl 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo fondo, turinčio padėti vyriausybėms išgyventi krizę ir apsisaugoti nuo bankrotų ir darbo vietų praradimų bangos.

Siūlomą paketą sudaro 500 mlrd. eurų dotacijų labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusioms šalims, kurios bus finansuojamos iš bendros visų ES narių paskolos.

Tačiau šiam planui griežtai nepritaria tokios šalys kaip Nyderlandai, Švedija, Danija ir Austrija. Jos siūlo pinigus skirti ne dotacijomis, o paskolomis su griežtai numatytomis jų skyrimo sąlygomis, tokiomis kaip ekonomikos reformos skolai sumažinti.

E. Macronas trečiadienį susitiks su Ispanijos ministru pirmininku Pedro Sanchezu (Pedru Sančesu), o ketvirtadienį – su Švedijos vyriausybės vadovu Stefanu Lofvenu (Stefanu Liovenu), nurodė jo biuras.

Ketvirtadienį jis vyks į Briuselį derybų su Italijos ministru pirmininku Giuseppe Conte (Džuzepe Konte) prieš penktadienį prasidedantį viršūnių susitikimą.

„Šie susitikimai rodo prezidento pastangas dar šį mėnesį užtikrinti, kad būtų pasiektas susitarimas dėl ES biudžeto ir labai ambicingo atgaivinimo plano, kuris yra būtinas ekonomikos atgaivinimui“, – nurodė E. Macrono biuras.

Tuo metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kurios parama šiam planui yra laikoma būtina, siekiant palenkti kitas šalis, pirmadienį išreiškė abejonę, ar pavyks pasiekti susitarimą šios savaitės viršūnių susitikime.

„Kelias, kuriuo turime eiti, tebėra labai akmenuotas“, – sakė ji po susitikimo su G. Conte Berlyne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių