Quantcast

E. Macronas praneša apie susitikimus su D. Trumpu ir H. Rouhani

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį pranešė, kad susitiks su JAV vadovu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir Irano lyderiu Hassanu Rouhani (Hasanu Rouhaniu), bandydamas suorganizuoti bendrą jųdviejų susitikimą Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

„Šįryt turėjau neoficialų susitikimą su Trumpu. Šįvakar susitiksiu su H. Rouhani, o rytoj (antradienį) dar kartą – su Trumpu“, – žurnalistams sakė Prancūzijos lyderis.

Priešprieša tarp Irano ir Jungtinių Valstijų auga nuo praėjusių metų gegužės, kai D. Trumpas pasitraukė iš 2015 metų daugiašalio susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir ėmėsi „maksimalaus spaudimo“ sugrąžindamas sankcijas, kurios skaudžiai smogė šiitiškos respublikos ekonomikai.

Tuo metu Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) pareiškė, kad H. Rouhani neketina susitikti su D. Trumpu.

Žurnalistų paklaustas, ar planuojamas H. Rouhani ir D. Trumpo susitikimas 74-osios JT Generalinės Asamblėjos užkulisiuose, iraniečių diplomatijos vadovas atsakė: „Ne.“

Kiek anksčiau D. Trumpas irgi sakė, kad neplanuoja Niujorke susitikti su H. Rouhani.

„Niekada negalima nieko atmesti, bet neturiu ketinimų susitikti su Iranu, – sekmadienį kalbėjo JAV vadovas. – Bet tai dar nereiškia, kad to nebus. Esu labai lankstus žmogus, bet ketinimų [susitikti su H. Rouhani] neturiu. Susitinkame su daugybe lyderių, užsiimame apie 15 susitikimų organizavimu, bet Irano tarp jų nėra.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių