Quantcast

E. Macronas: krizė Baltarusijoje rodo, kad reikia stiprinti europinį suverenumą

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą oficialaus vizito atvykęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas teigia, kad krizė Baltarusijoje parodo, kad Europai reikia stiprinti savo europinį suverenumą. Prancūzijos vadovas taip pat akcentuoja, kad Europai siekiant būti suverenesnei ir turėti daugiau veiksmų galios būtina užkirsti kelią kitų šalių kišimuisi į Europos valstybių rinkimus.

„(Baltarusijos krizė – ELTA) parodo, kad mums reikia didesnio europinio suverenumo, nes ši krizė rodo, kad Europa turi mąstyti apie savo kaimyninę politiką ir savo santykius su kaimynais. Aš manau, kad ši darbotvarkė yra teisinga. Žinoma, mes kartais per lėtai imamės veiksmų, bet, pažiūrėjus į paskutinius praėjusius 2–3 metus, mes žengiame į priekį labai stipriai – daugiau nei paskutinius dešimtmečius“, – Vilniaus universitete studentams teigė E. Macronas.

„Dabar reikia konkrečiai dirbti ties gaivinimo planu, ties technologiniu suverenumu ir ties demokratinio gyvenimo bei suverenumo klausimais, ypač šiame regione“, – pridūrė jis.

Mes norime apginti demokratijas ir kovoti su užsienio šalių puolimu mūsų rinkimų kampanijose.

Prancūzijos prezidentas akcentavo siekį apginti Europos demokratinius režimus bei poreikį kovoti su kitų šalių kišimusi į valstybių rinkimų kampanijas.

„Mes norime apginti demokratijas ir kovoti su užsienio šalių puolimu mūsų rinkimų kampanijose. Mes išgyvename įsikišimą į mūsų vidaus reikalus iš Kinijos ir kitų šalių. Todėl kyla klausimas ne tik dėl mūsų suverenumo, bet ir mūsų demokratinio gyvenimo. Jei Europa nori būti suverenesnė, ji turi turėti daugiau veiksmų galios, kad tokie įsikišimai negalėtų vykti“, – pabrėžė jis.

Tikisi ESBO tarpininkavimo artimiausiomis savaitėmis

E. Macronas sako tikįs, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija artimiausiomis savaitėmis imsis tarpininkavimo misijos Baltarusijoje.

„Mes pasitelksime Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją ir kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'u Micheliu mes norėtume paskatinti Baltarusiją sutikti su ESBO tarpininkavimu“, – antradienį sakė E. Macronas diskusijoje Vilniaus universitete.

„Mūsų tikslas ateinančiomis savaitėmis tarpininkavimą įgyvendinti, nes tik tokiu būdu galime užtikrinti taikų valdžios perdavimą, politinių kalinių išlaisvinimą“, – pridūrė jis.

Nuo rugpjūčio sakome, kad būtų klaida ir nepateisinama provokacija, jei Rusija įvestų karines pajėgas.

E. Macronas sakė, kad sprendžiant šią krizę taip pat būtina „vystyti dialogą su Rusija, kalbėtis su Vladimiru Putinu“.

„Nuo rugpjūčio sakome, kad būtų klaida ir nepateisinama provokacija, jei Rusija įvestų karines pajėgas. Manau, kad tai Baltarusijos, o ne kaimynų klausimas. Dirbsime kartu su Rusija ir tarptautine bendruomene“, – kalbėjo E. Macronas.

E. Macronas taip pat sakė tikįs, kad Europos Sąjunga jau artimiausiu metus paskelbs sankcijas Baltarusijos režimui dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus.

„Europa imasi veiksmų, daro spaudimą, artimiausiomis dienomis ar savaitėmis patvirtinsime sankcijas. Tokiu būdu darysime įtaką tam režimui, kuris eina į pabaigą“, – antradienį kalbėjo Prancūzijos lyderis.

E. Macronas kalbėjo netrukus po to, kai Vilniuje susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

Ji teigė per susitikimą Vilniuje sulaukusi E. Macrono pažado padėti siekti derybų dėl politinės krizės sureguliavimo ir politinių kalinių paleidimo.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas Lietuvoje lankosi pirmą kartą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomiausia

idomiausia portretas
tik prie ko cia Bielarusija? A gal Makronas su Lietuvos paskirtaja prazidente jau pasirase stojimo papieriuka?

LINKEVIČIAU , ar girdi , ką sako MAKRONAS

LINKEVIČIAU , ar girdi , ką sako MAKRONAS portretas
į s i d ė m ė k ir užsienio politikos srityje NEDVEJODAMAS vykdyk, kitaip, TAVO įvairūs išsisukinėjimai kompromituojant ES vykdomą užsienio politiką--nuolaidų n e b u s .

Makarono svajones apie ES armija, kuriai

Makarono svajones apie ES armija, kuriai portretas
vadovaus Prancuzija ir liks tik svajonemis, nes jokios salys Rusijos kaimynes Makarono gynybos pazadais netiki.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių