Quantcast

E. Macronas: kaltinimai Rusijai genocidu gali dar labiau įplieksti karą Ukrainoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį sakė, kad kaltinimas Rusijai vykdant genocidą Ukrainoje gali dar labiau paskatinti karo plitimą, ir gynė savo sprendimą nevartoti šio termino.

„Žodis „genocidas“ turi reikšmę ir turi būti vartojamas teisiškai, o ne politiškai“, – sakė E. Macronas radijui „France Bleu“ per kelionę į Šiaurės Prancūziją.

„Valstybės, kurios mano, kad tai yra genocidas, pagal tarptautinę teisę privalo įsikišti. Ar žmonės to nori? Nemanau“, – aiškino jis.

Pasak jo, tai reikštų, kad jos taptų „kariaujančiomis šalimis“ šiame kare, o tai galėtų įtraukti į konfliktą Vakarų šalis, priklausančias NATO.

„Visi turi išlaikyti saiko jausmą, tai nepadeda Ukrainai... įsivelti į žodines eskalacijas, nepadarius visų išvadų“, – pridūrė jis.

E. Macronas atskleidė, kad ketvirtadienio rytą kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris buvo pažadėjęs aptarti genocido termino vartojimą su E. Macronu.

Trečiadienį V. Zelenskis nesutiko su E. Macrono atsisakymu vartoti žodį „genocidas“ ir su tuo, kad jis ukrainiečius ir rusus apibūdino kaip „broliškas tautas“.

„Tokie dalykai mums labai skaudūs“, – sakė V. Zelenskis.

Kitas jų pokalbis numatytas vėliau ketvirtadienį, sakė E. Macronas.

V. Zelenskis ne kartą yra pavadinęs Rusijos karinį puolimą „genocidu“ – šį terminą pirmą kartą penktajame dešimtmetyje pavartojo lenkų teisininkas Raphaelis Lemkinas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau taip pat pavartojo šį žodį, tačiau kiti, pavyzdžiui, E. Macronas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, jo vengia.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat atsisakė kalbėti apie genocidą.

„Genocidas yra griežtai apibrėžtas tarptautinėje teisėje. O Jungtinėse Tautose mes remiamės galutiniu teisiniu sprendimu, kurį priima atitinkamos teisminės institucijos“, – sakė jis ketvirtadienį.

1948 metų JT genocido konvencijoje genocidas apibūdinamas kaip veiksmai, kuriais siekiama „visiškai ar iš dalies sunaikinti nacionalinę, etninę, rasinę ar religinę grupę“.

Nyderlandų Leideno universiteto tarptautinės viešosios teisės profesorė Cecily Rose agentūrai AFP sakė, kad šį terminą „politikai turėtų vartoti labai atsargiai ir, pageidautina, remdamiesi nepriklausoma faktų nustatymo institucija“.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojegenocidasPrancūzijaEmmanuelis MacronasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių