Quantcast

E. Macronas ir J. Ardern Paryžiuje vadovaus susitikimui prieš ekstremizmą internete

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern (Džasinda Adern) trečiadienį Paryžiuje vadovaus pasaulio lyderių ir pirmaujančių technologijų kompanijų vadovų susitikimui, kurio metu turi būti pradėta ambicinga nauja iniciatyva dėl ekstremizmo internete pažabojimo.

„Kraistčerčo kvietimu“ (Christchurch call) pramintą iniciatyvą stūmė J. Ardern, kurios šalyje, Kraistčerčo mieste, baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs užpuolikas kovo mėnesį dviejose mečetėse nušovė 51 žmogų. Tai buvo didžiausia pastarųjų metų teroro ataka šalyje.

Susitikimo dalyvių bus prašoma įsipareigoti pašalinti terorizmo ir smurtinio ekstremizmo turinį iš socialinės žiniasklaidos ir kitų interneto platformų.

Šis politinis susitikimas vyks greta E. Macrono iniciatyvos „Tech for Good“, subursiančios Prancūzijos sostinėje 80 technologijų firmų vadovų ieškoti būdo, kaip naujosios technologijos galėtų veikti bendram labui.

Viršūnių susitikimas rengiamas augant suvokimui, kad po Kraistčerčo atakos, kurią užpuolikas tiesiogiai transliavo per „Facebook“, ekstremistų piktnaudžiavimą socialine žiniasklaida reikia pažaboti.

J. Dorsey, bet ne M. Zuckerbergas

J. Ardern buvo šio Paryžiaus susitikimo varomoji jėga. Naujosios Zelandijos lyderė po Kraistčerčo tragedijos palaikydama šalies musulmonų bendruomenę ir pažadėjusi griežtas priemones prieš ekstremistinį turinį įgijo didžiulį tarptautinį autoritetą ir pagarbą.

Tarp kitų svarbių lyderių, dalyvausiančių Paryžiaus susitikime, yra Jordanijos karalius Abdullah II (Abdula II), Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo), Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Taip pat dalyvaus garsūs technologijų ir socialinių tinklų vardai, visų pirma „Twitter“ įkūrėjas ir vadovas Jackas Dorsey (Džekas Dorsis), kuris taip pat surengs dvišales derybas su J. Ardern.

Tačiau kai kurių žmonių nusivylimui susitikime nedalyvaus „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas (Markas Zukerbergas), kuris Paryžiuje su E. Macronu susitiko praėjusią savaitę.

Socialinės žiniasklaidos milžinei „Facebook“, kritikuojamai dėl savo atsako į smurtinio ekstremizmo turinį, atstovaus jos viceprezidentas pasauliniams reikalams ir komunikacijai Nickas Cleggas (Nikas Klegas), buvęs britų ministro pirmininko pavaduotojas.

„Kraistčerčo kvietimo“ susitikimas turi prasidėti maždaug 16 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, o 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku planuojama J. Ardern ir E. Macrono spaudos konferencija.

Susitikime „Tech for Good“ taip pat dalyvaus pavėžėjimo programėlės „Uber“ vadovas Dara Khosrowshahi (Dara Chosrovšahis), kuris vėliau susitiks su E. Macronu.

„Padaryti pakeitimų“

Savaitgalį J. Ardern laikraštyje „The New York Times“ rašė, kad Kraistčerčo šaudynės akcentuoja „siaubingą naują“ žiaurių ekstremistinių nusikaltimų tendenciją.

„Buvo sumanyta jas transliuoti internetu. Visas įvykis buvo tiesiogiai transliuojamas... Šios siaubingos filmuotos medžiagos pasiekiamumo mastas buvo stulbinantis“, – rašė ji.

Pasak J. Ardern, „Facebook“ per 24 valandas po atakos pašalino 1,5 mln. šios vaizdo medžiagos kopijų, bet ji vis tiek buvo tarp tų, kurie netyčia pamatė įrašą, kai jis automatiškai pasileido socialinės žiniasklaidos įrašuose.

„Prašome ir šalių, ir privačių korporacijų padaryti pakeitimų ir neleisti skelbti internete teroristinio turinio, užtikrinti veiksmingą ir greitą jo pašalinimą, ir neleisti naudotis tiesioginiu transliavimu internete kaip teroristinių atakų transliavimo įrankiu“, – rašė ji „The New York Times“.

Naujosios Zelandijos pareigūnai sakė, kad E. Macrono asmenyje ji surado giminingą sielą kovai su ekstremizmu internete. Prancūzijos prezidentas ne kartą sakė, kad status quo yra nepriimtinas.

„Macronas buvo tarp pirmųjų lyderių, paskambinusių ministrei pirmininkei po atakos, ir seniai prioritetu laiko neapykantos turinio pašalinimą iš interneto“, – pirmadienį žurnalistams sakė Naujosios Zelandijos ambasadorė Prancūzijoje Jane Coombs (Džein Kumbs).

„Tai pasaulinė problema, kuriai reikia pasaulinio atsako“, – pažymėjo ji.

Šaltinis Prancūzijos prezidentūroje sakė, kad atėjo laikas technologijų kompanijoms „nujausti, kaip bus išnaudojami“ jų produktai.

Pasak šaltinio, firmos bus paragintos pasiūlyti konkrečių priemonių, pavyzdžiui, leisti tiesiogiai transliuoti tik tose socialinės žiniasklaidos paskyrose, kurių savininkai identifikuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NUOTRAUKA

NUOTRAUKA portretas
Kažkokie du teroristai... :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių