Quantcast

Dvigubas smūgis laisvam žodžiui Baltarusijoje: nuteistos opozicinio portalo vadovės

  • Teksto dydis:

Dvylikos metų kalėjimo bausmės, kurias kovo 17 d. paskelbė Minsko teismas, skirtos Tut.by vyriausiajai redaktorei 45 metų Marinai Zolotovai ir 54 metų generalinei direktorei Liudmilai Čekinai.

Opozicinis portalas Tut.by 2021 m. Baltarusijoje buvo paskelbtas ekstremistiniu. Didžiausias šalyje naujienų portalas kaip žiniasklaidos priemonė buvo įregistruotas tik 2019 m. sausį, o iki tol – nuo pat įkūrimo 2000-aisiais – dirbo neturėdamas šio statuso. 2020 m. gruodį iš portalo buvo atimtas žiniasklaidos priemonės statusas.

2021 m. gegužės 18-osios rytą teisėsaugos pareigūnai atvyko į kai kurių Tut.by darbuotojų ir partnerių organizacijų atstovų namus, taip pat į portalo biurus Minske ir regioninius centrus. Pareigūnai atliko kratas, o M. Zolotovą ir L. Čekiną kartu su dar trylika kolegų sulaikė. Bendrovės vadovybei teisėtvarkos institucijos pareiškė pretenzijas, kad, būdama Aukštųjų technologijų parko rezidente, ji tariamai gavo pajamų, nesusijusių su rezidentams leidžiama veikla.

M. Zolotovai ir L. Čekinai buvo pateikta daugybė kaltinimų, įskaitant mokesčių vengimą – tradicinę režimo priemonę, naudojamą kitaminčiams nutildyti, ir „neapykantos kurstymą“. Pernai rudenį paaiškėjo, kad Baltarusijos KGB jas yra įtraukusi į teroristų sąrašą.

32 – tiek, Baltarusijos žurnalistų asociacijos duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra kalinama žurnalistų.

Teismo procesas vyko už uždarų durų. Minsko teisėjai M. Zolotovą pripažino kalta dėl „medžiagos su viešais raginimais užgrobti valstybės valdžią, smurtu pakeisti konstitucinę santvarką, kreipimaisi į užsienio valstybes, užsienio ir tarptautines organizacijas, veiksmai, nukreipti prieš Baltarusijos Respublikos nacionalinį saugumą, įvykdyti naudojant masinės informacijos priemones ir internetą, platinimo“ ir „tyčinių veiksmų, kuriais siekiama kurstyti socialinę neapykantą ir nesantaiką dėl kitos socialinės priklausomybės, kuriuos įvykdė grupė asmenų“. Bausmę ji turi atlikti bendrojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

L. Čekinai pateiktų analogiškų fabrikuotų kaltinimų puokštė papildyta dar ir vengimu mokėti mokesčius, o laisvės atėmimo bausmė – bauda ir veiklos apribojimais. Bausmę ji turi atlikti pataisos darbų kolonijoje.

Teisių gynimo grupės „Viasna“ pasidalytame vaizdo įraše iš teismo salės matyti, kad abi moterys nuosprendžio klausėsi besišypsodamos, dėkojo ir mojavo jų palaikyti atėjusiems žmonėms.

Kitos trys šios bylos kaltinamosios – žurnalistės Volha Loika ir Alena Talkačova ir teisinė konsultantė Kaciaryna Tkačenka – dar iki prasidedant teismui spėjo palikti Baltarusiją.

Į užsienį pasitraukusi dalis Tut.by žurnalistų veiklą tęsia portale Zerkalo.io, laikinai atstojančiame uždarytą leidinį.

Šio portalo redakcija parašė M. Zolotavai ir L. Čekinai laišką. „Mes jus mylime ir laukiame jūsų laisvėje – laisvėje, kuri iš jūsų buvo atimta, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, dėl jūsų noro neleisti, kad ji būtų atimta iš baltarusių“, – paramos žodžius kolegėms skyrė žurnalistai.

Išrinktoji Baltarusijos prezidentė Sviatlana Cichanouskaja platformoje „Telegram“ nuosprendį M. Zolotavai ir L. Čekinai pavadino „eiliniu režimo bandymu nužudyti sąžiningą žurnalistiką Baltarusijoje“ ir „asmeniniu kerštu šioms nuostabioms moterims ir puikioms specialistėms“. Baltarusijos žurnalistų asociacija bausmes pavadino žiauriu kerštu už tiesą, kuria Tut.by dalijosi su Baltarusijos žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vika

vika portretas
Tegul nenusimena tuoj ir Cicinaka ateis bus linksma Super teisėjas ikalė tai ikale šliundrom per jas kiek jaunuoliu išmetė iš institutu kiek sedo už cguliganizma nes ta cicinaka juos ragino daužyti langus terorizuoti žmones kurie nesutiko kad jin su vyreliu banditu išpleštu ju tėvyne ju turtus

21

21 portretas
Puikus pvz kaip turi būti elgemasi su užjūrio vertybių skleidėjais...

ogi

ogi portretas
bobas lengviausia nupirkti ka ir padare vakarai o dabar sios nagus grauziasi uz sugadinta gyvenima tai jau matosi is beviltiskos fizionomijos ir darosi gaila ju vaiku bet ne siu pridurkiu ??===
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių