Quantcast

Dujotiekių kare Maskva nesnaudžia

Dar nespėjęs tapti naujuoju Rusijos vadovu Dmitrijus Medvedevas jau skinasi naujus energetinius kelius į Europą ir žlugdo europiečių svajones apie nepriklausomybę nuo Maskvos energijos.

Dar nespėjęs tapti naujuoju Rusijos vadovu Dmitrijus Medvedevas jau skinasi naujus energetinius kelius į Europą ir žlugdo europiečių svajones apie nepriklausomybę nuo Maskvos energijos.

Budapešte viešėjęs Rusijos vicepremjeras D.Medvedevas pirmadienį įtikino Vengriją prisidėti prie rusų dujotiekio „Pietų srautas“ projekto. Tokį pat susitarimą rytoj Maskvoje pasirašys Vengrijos ministras pirmininkas Ferencas Gyurcsįny.

Šalys susitarė, kad dujotiekio ruožą nuties bendra įmonė, kuri priklausys perpus Rusijai ir Vengrijai. F.Gyurcsįny dujotiekio Vengrijos ruožą įvertino 2 mlrd. eurų ir tikisi, kad jis atsipirks per 15 metų.

Pagal projektą, Vengrijos teritorijoje taip pat numatoma pastatyti maždaug milijardo kubinių metrų talpos požeminę dujų saugyklą. Prieš atvykdamas į Vengriją D.Medvedevas lankėsi Serbijoje ir sudarė analogišką susitarimą su šios šalies vadovais. Rusų ir serbų dujų bendrovės „Gazprom“ ir „Serbijagaz“ susitarė įsteigti bendrą įmonę dujotiekiui tiesti.Taip pat pasirašytas memorandumas dėl „Pietų srauto“ ruožo tiesimo Serbijos teritorija terminų.

Serbija tapo ketvirtąja šalimi (drauge su Rusija, Italija ir Bulgarija), kuri ties „Pietų srautą“ ir juo naudosis.

Pasiektas susitarimas taip pat parodė, jog Maskva remia Belgradą, konfliktuojantį su Vakarais dėl Kosovo nepriklausomybės. Tačiau apžvalgininkai teigia, kad už palaikymą Serbija turėjo padaryti Rusijai didelių ekonominių nuolaidų.

Analitikai sako, kad „Pietų srautas“ konkuruos su ES ir amerikiečių remiamu dujotiekio projektu „Nabucco“. Šiuo vamzdynu ketinama tiekti dujas iš Azerbaidžano į Europą.

Vengrijos valdžia teigia leisianti per savo teritoriją tiesti abu dujotiekius. Tačiau specialistai tikina, kad abiejų vamzdynų Europai nereikia, nes paklausa Senajame žemyne tam per maža. Todėl varžybas laimės tas dujotiekis, kuris bus pastatytas anksčiau.

BNS, BBC, „Interfax“, „The Guardian“ inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių