Quantcast

Didžiausios grėsmės Rusijai – ne teroro aktai ir ne gamtos stichijos

  • Teksto dydis:

Didžiausia realia grėsme savo šaliai Rusijos Federacijos gyventojai mano esant kitataučius atvykėlius, skelbia NewsRu.com.

Taip manančių rusų yra daugiau nei trečdalis – net 35 procentai, parodė wciom.ru atlikta apklausa.

Tarp kitų didžiausių rusų baimių – kultūros nuosmukis, mokslo, švietimo problemos (33 proc.) – tokias grėsmes įžvelgia kas trečias apklaustas Rusijos gyventojas.

Trečiojoje „Rusijos galo“ vietoje - nelaimės ir teroro aktai (28 proc.).

Kas ketvirtas respondentas (25 proc.) didžiausia grėsme laiko naftos ir dujų išteklių išeikvojimą. Galimų blogų valdančiojo elito „darbelių“ baidosi 24 proc. respondentų.

23 proc. baiminasi dėl galimo tautos išmirimo ir šalį užklupusio mažo gimstamumo., 22 proc. – dėl menko pragyvenimo lygio.

Sociologų teigimu, tokias baimes žmonėms įvaro „patirtis savo kailiu“ ir žiniasklaidoje pateikiama informacija. Apie imigrantus, skandalus mokslo ir švietimo sektoriuose pastaruoju metu rašyta ir kalbėta išties daug.

Ekspertų tikinimu, per pastarąjį dešimtmetį nerimo lygis šalyje žymiai sumažėjęs. 2005 m. didžioji dalis rusų (34 proc.) nuogąstavo dėl galimos federalinės valstybės dezintegracijos į keletą nepriklausomų valstybių. Dabar tokių gretos apmažo vos iki 9 proc. Tuomet pilietiniu karu ir nauja revoliucija tikėjo 27 proc. respondentų, o dabar – vos 10 ir 13 proc.

Prieš kelias dienas Rusijos vyriausybė pristatė prieš ksenofobiją nukreiptą programą, pagal kurią kraštutinio nacionalizmo šaknis tikimasi „išrauti“ iki 2025 m. Dokumente išvardintos 82 veiklos, kurios skirtos stiprinti "vieningą ir dvasingą visuomenę", mažinti "agresyvų nacionalizmą", etninį nusikalstamumą ir ekstremizmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių