Quantcast

Dėl tymų protrūkių uždraudė neskiepyti vaikų dėl religinių priežasčių

  • Teksto dydis:

Niujorko valstijos įstatymų leidėjai dėl tymų protrūkių ir augančio skiepų priešininkų judėjimo ketvirtadienį nubalsavo už tai, kad būtų uždrausta tėvams dėl religinių priežasčių neskiepyt savo atžalų mokyklą lankantiems vaikams privalomais skiepais.

Po audringų debatų šiam žingsniui pritarė dauguma abejų Niujorko valstijos parlamento rūmų įstatymų leidėjų.

Valstijos gubernatoriui Andrew Cuomo (Endriui Kuomui) pasirašius šį teisės aktą Niujorkas prisijungs prie virtinės kitų valstijų, įskaitant Kaliforniją, uždraudusių vakcinacijos išimtis dėl religinių priežasčių. 

Nors 2000-aisiais buvo oficialiai paskelbta, kad tymai Jungtinėse Valstijose išnyko, šįmet šalyje jau užregistruoti 1 022 šios ligos atvejai. Tai didžiausias susirgimų skaičius nuo 1992 metų.

Niujorke ir jo apylinkėse yra keli dideli tymų židiniai. Daug šios ligos atvejų užregistruota ten, kur gyvena didelės žydų ortodoksų bendruomenės, pavyzdžiui, Brukline – ten nuo pernai spalio užregistruoti 588 tymų atvejai, taip pat Roklande – 266 atvejai. 

Tęsiantis tymų protrūkiams Jungtinės Valstijos rizikuoja netekti šią ligą išnaikinusios šalies statuso.

Sveikatos apsaugos specialistai jau kurį laiką ragino valstijos įstatymų leidėjus uždrausti vakcinacijos išimtis dėl religinių priežasčių. Jų nerimą pakurstė sparčiai augantis skiepų priešininkų judėjimas. Šį judėjimą palaikantys tėvai kaltinami, kad neskiepija savo atžalų prisidengdami galimybe to nedaryti dėl religinių priežasčių. 

„Faktas, kad turime judėjimą prieš skiepus. Turime kovoti su juo pasitelkę teisingą informaciją“, – sakė demokratų senatorė Shelley Mayer (Šeli Majer).

„Susidūrėme su visuomenės sveikatos krize... Manau, dabar tinkamas metas, turime padaryti sunkų dalyką“, – kalbėjo ji.

Prieš įstatymo projektą balsavo dešimtys įstatymų leidėjų. Anot jų, vakcinacijos išimčių dėl religinių priežasčių uždraudimas gali prieštarauti Pirmajai pataisai, ginančiai tikėjimo laisvę.  

„Vienas dalykų, skiriančių mūsų šalį tarp kitų ir darančių mus didžiais, yra Pirmoji pataisa. Manau, žengiame per toli ir kėsinamės į žmonių tikėjimo laisvę“, – sakė respublikonų senatorius Andrew Lanza (Endrius Lanza).

„Prašymas padaryti išimtį nereiškia, kad ji bus suteikta“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad pareigūnai turi teisę atmesti prašymus padaryti išimtį, jei nusprendžia, kad tam nėra pagrindo.

Niujorko miesto pareigūnai nuo balandžio ėmė reikalauti labiausiai paveiktų rajonų gyventojų pasiskiepyti. Visgi tą mėnesį mieste buvo registruota 173, o gegužę – 60 tymų atvejų.  

Mokykloms taip pat buvo leista nepriimti neskiepytų vaikų, tačiau tai neužkirto kelio toliau augti užsikrėtusiųjų skaičiui.


Šiame straipsnyje: tymaiNiujorkasskiepai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių