Quantcast

Dėl pranašo karikatūros pasipiktinę iraniečiai skandavo „Mirtis Prancūzijai“

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 2 tūkst. iraniečių pirmadienį surengė protestą prie Prancūzijos ambasados Teherane, skanduodami „Mirtis Prancūzijai“ ir ragindami išsiųsti šalies ambasadorių dėl pranašo Mohammado (Mohamado) karikatūrų.

Šią demonstraciją išprovokavo pranašo karikatūra prancūzų satyriniame laikraštyje „Charlie Hebdo“, pasirodžiusi praėjus savaitei po islamistų išpuolio laikraščio redakcijoje Paryžiuje, kur žuvo 12 žmonių.

Pranašo atvaizdas papiktino daugelį musulmonų, kadangi islamas neleidžia vaizduoti Mohammedo, ir išprovokavo protestus Azijoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Per kai kuriuos iš jų neapsieita be žmonių aukų.

Nors Iranas pasmerkė žudynes Paryžiuje, tačiau taip pat išreiškė nepasitenkinimą naująja pranašo karikatūra.

„Chalie Hebdo“ anksčiau ne kartą yra paskelbęs Mohammedą pašiepiančių karikatūrų, o jo naujausio numerio, išleisto praėjusį trečiadienį, viršelyje pranašas pavaizduotas laikantis užrašą „Je Suis Charlie“ (Aš esu Charlie). Viršelio antraštė skelbė „Viskas atleista“.

Dėl iš anksto suplanuoto protesto Prancūzijos ambasadorius buvo priverstas paskelbti, kad Teherano centre įsikūrusi ambasada visą dieną bus uždaryta.

Mitingo, kurį organizavo studentai, bet jame dalyvavo visų amžiaus grupių žmonės, saugumu rūpinosi apie 150 policininkų; nors ir triukšmingas, mitingas taikiai pasibaigė po dviejų valandų.

Vienas kalbėjusiųjų sakė, kad šia demonstracija norėta „pasmerkti „Charlie Hebdo“ užgaules“, taip pat papriekaištauti (Prancūzijos) ambasadai, kad joje „moterys verčiamos praskleisti savo šydus, kai prašo vizos“.

Irane moterys, nepaisant jų religinės priklausomybės, pagal aprangos kodą, galiojantį nuo Islamo revoliucijos laikų 1979 metais, privalo dengti savo plaukus ir kaklą šydu.

„Mažiausia, ką aš galiu padaryti – protestuoti prieš tokį įžeidimą, mes smerkiame pranašo įžeidinėjimą“, – sakė naujienų agentūrai AFP 50 metų peržengusi moteris, vilkinti tradicinę juodą nuo galvos iki kojų kūną dengiančią čadrą.

Beje, kaip įprasta Irane, vyrai ir moterys protesto akcijoje dalyvavo atskirai.

Susirinkusieji kritikavo ir Irano užsienio reikalų ministrą Mohammadą Javadą Zarifą (Mohamadą Džavadą Zarifą), kad jis penktadienį buvo Paryžiuje, kad susitiktų su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu).

Mitingo pareiškime rengėjai siūlo M.J.Zarifui atsiprašyti dėl šio vizito, kuris vyko „vos po dviejų dienų nuo šios gėdingos karikatūros išspausdinimo“ bei reikalauja, kad iš šalies būtų išsiųstas Prancūzijos ambasadorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prie ko

prie ko portretas
čia iraniečiai ir Prancūzija? tegul iraniečiai irgi piešia karikatūras, niekas dėl to neis jų šaudyti, tai europiečius ir skiria nuo musulmonų - europiečiai nesigriebia žudynių, jei nepatinka koks paveikslėlis. Tad musulmonai, žinodami europiečių santvarkos pagrindus, tegul nesiveržia į Europą. Bet kažkodėl jų čia privažiavo, priviso ir nori, kad europiečiai paisytų jų tvarkos. Mes gi nelekiame į iraną ar pakistaną ir neperšame savo tvarkos, nesikišame į jų tikėjimo subtilybes.

..........

.......... portretas
Sikau as ant jusu muchamedo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių