Quantcast

Dėl planų statyti namus Izraelis kaltinamas Baltųjų rūmų išdavyste

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai trečiadienį apkaltino Izraelį išdavus pasitikėjimą – neįprastai griežtai priekaištaujama dėl planų toli Vakarų Krante pastatyti šimtus naujų namų naujakuriams.

Prieš kelias dienas prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pritarė 38 mlrd. dolerių (34 mlrd. eurų) karinės pagalbos Izraeliui paketui ir dalyvavo Izraelio buvusio prezidento Shimono Pereso (Šimono Pereso) laidotuvėse Jeruzalėje,  bet dabar Baltieji rūmai sukritikavo trijų šimtų būstų statybas žemėje, „daug artimesnėje Jordanijai nei Izraeliui“.

Perspėjęs, kad šis sprendimas kelia pavojų ir taip tolimai Artimųjų Rytų taikos perspektyvai bei paties Izraelio saugumui, spaudos sekretorius Joshas Earnestas (Džošas Irnestas) sakė, kad iškilo abejonių dėl premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) žodžio.

„Mes tikrai gavome viešus Izraelio vyriausybės patikinimus, kurie prieštarauja šiam pranešimui, – sakė jis. – Manau, kalbant apie tai, kaip elgiasi geri draugai, visa tai kelia rimtą susirūpinimą.“

Griežtesni nei paprastai komentarai buvo pareikšti Baltiesiems rūmams svarstant paskutinės minutės pastangas taikos procesui atgaivinti iki B. Obama sausio mėnesį baigs savo kadenciją.

Nors rimtos derybos neatrodo tikėtinos, JAV pareigūnai aptarinėja svarbios kalbos apie taikos parametrus galimybę.

Taikos pastangos yra įstrigusios nuo 2014 metų balandžio, kai žlugo dar viena amerikiečių iniciatyva.

Griežtesnis tonas dėl gyvenviečių dabar galėtų padėti įspėti Izraelį, kad ryšiams ateityje iškilo pavojus, ir pelnyti Vašingtonui didesnį palestiniečių ir jų sąjungininkų arabų pasitikėjimą.

Amžina okupacija

Panašiame pareiškime Valstybės departamentas nurodė, kad planuojami būstai „yra dar vienas žingsnis į realų vienos valstybės amžinos okupacijos įtvirtinimą“.

Šiuo planu ne tik pakertamos taikos su palestiniečiais viltys – jis yra „iš esmės nesuderinamas su Izraelio, kaip žydų ir demokratinės valstybės, ateitimi“, – sakė atstovas Markas Toneris.

Vašingtonas seniai nepritaria Izraelio politikai statyti žydų gyvenvietes tose Vakarų Kranto žemėse, kurių palestiniečiai norės pagal bet kokį suderėtą taikos susitarimą dėl dviejų valstybių.

JAV pareigūnai pastarosiomis savaitėmis laikėsi griežtesnio tono B. Netanyahu vyriausybės atžvilgiu ir kaltino ją beatodairišku statybų spartinimu, nekreipiant dėmesio į tarptautinį susirūpinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių