Quantcast

Dėl „Nord Stream 2“ – Austrijos pasipriešinimas Vašingtonui

  • Teksto dydis:

Austrija yra suinteresuota turėti patikimą gamtinių dujų šaltinį ir toliau palaiko dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimą, nepaisant Jungtinių Valstijų prieštaravimų, Vašingtone pareiškė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas. Tuo tarpu Vokietijos ekonomikos ministras Peteris Altmaieris Berlyne pabrėžė, kad „Nord Stream 2“ padės užtikrinti stabilų dujų tiekimą į ES.

„JAV jau pasakė, kad prieštarauja projektui, ir mes tai žinome. Mes palaikome šį projektą, nes esame suinteresuoti turėti patikimą energetinių išteklių šaltinį“, – po susitikimo su Donaldu Trumpu televizijos kanalui ORF-2 sakė S. Kurzas.

Kancleris taip pat pažymėjo, kad Austrija galėtų pirkti iš Jungtinių Valstijų suskystintas gamtines dujas (SGD), tačiau iškyla kainos klausimas.

„Kol rusiškų dujų kaina žemesnė nei amerikietiškų, Rusija yra patrauklesnė partnerė. D. Trumpas, kaip buvęs verslininkas, supras, kad šiuo klausimu mūsų interesai skiriasi“, – netikėtai pareiškė S. Kurzas.

Pasak jo, Europa galiausiai sutarė dėl „Nord Stream 2“ statybų. „Galų gale Europoje yra tam tikras sutarimas dėl šio projektas ir mes jį tęsime“, – teigė S. Kurzas. Jis priminė, kad Austrijos gamtinės dujos reikalingos tiek šildymui, tiek ir pramonei.

Tuo tarpu ketvirtadienį P. Altmaieris Berlyne surengtoje Rusijos investicijoms skirtoje konferencijoje „Konkurencinga Rusija – naujos kryptys“ netikėtai pareiškė, kad „Nord Stream 2“ padidins gamtinių dujų tiekimo į ES stabilumą.

„Nord Stream 2“ užtikrins, kad dujų tiekimas į Europą taptų stabilesnis“, – sakė Vokietijos ministras. Pasak jo, kad „Nord Stream 2“ projektas funkcionuotų, „visuomenę reikia informuoti apie jo patikimumą, stabilumą ir geopolitinę atsakomybę.„

P. Altmaieris taip pat priminė, kad projektui visiškai pritarė jau 4 iš 5 šalys, per kurių teritorinius vandenis tiesiamas dujotiekis. Ministras patikino, kad, kartu su rusiškomis dujomis, Vokietija yra pasiruošusi pirkti ir Jungtinių Valstijų SGD.

Berlyne vykusioje konferencijoje dalyvavo ir Austrijos energetikos koncerno OMV, prisidedančio prie „Nord Stream 2“ tiesimo darbų, valdybos pirmininkas Raineris Seele, kuris pareiškė, kad Vokietijos balso „Nord Stream 2“ klausimu turi būti klausomasi, ir patikino, jog projekto įgyvendinimas kol kas vyksta pagal planą.

„Mes, „Nord Stream 2“ investuotojai, remiamės Vokietija. Tikimės, kad Vokietija ir toliau rems šį projektą“, – sakė R. Seele. Nors, teigė jis, Europos Komisijos (EK) nuomonė yra svarbi, vis tik Vokietijos žodis „Nord Stream 2“ klausimus turi būti lemiamas.

„Projektas yra realizuojamas pagal planą, tiek kainos, tiek ir laiko atžvilgiu, tiesiame vamzdžius, kiekvieną sekundę „Nord Stream 2“ realizacija juda į priekį“, – pareiškė OMV valdybos pirmininkas.

Dujotiekiu „Nord Stream 2“ siekiama apeiti tradicines tranzito šalis, kaip Ukraina, Baltarusija, Lenkija ir Baltijos šalys. Vamzdynas tiesiamas po Baltijos jūra, penkių valstybių – Rusijos, Suomijos, Švedijos, Danijos ir Vokietijos - išskirtinėse ekonominėse zonose ir teritoriniuose vandenyse. Kol kas leidimo tiesti dujotiekį nesuteikė vienintelė Danija. Danijos premjeras Larsas Lokkė Rasmussenas anksčiau teigė, kad Danija sieks jei ne blokuoti, tai bent atidėti „Nord Stream 2“ projekto realizaciją.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ valdo „Nord Stream 2“ 50 proc. akcijų. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto ir valdys taip pat pusę dujotiekį administruojančios bendrovės akcijų.

Pirmąją „Nord Stream 2“ giją planuojama nutiesti iki lapkričio, o antrąją – iki gruodžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Ko į Europos reikalus lenda "taikusis" Vašingtonas? Taikos balandis visur skleidžiantis NESANTAIKĄ.

Realybė

Realybė portretas
Austrija turi savo interesų. Lietuvos poliotikėliai yra JAV vasalai ir "kriuksi" tada kai jiems liepia.

...

... portretas
PROTINGI veikėjai RŪPINASI savo šalių gerbūviu, na o visokie LL... - deja, maurų likimą visi žinom.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių