Quantcast

Dėl koronaviruso skelbiamos dviejų savaičių paliaubos Jemene

Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija nuo ketvirtadienio skelbia dviejų savaičių paliaubas Jemene, kad būtų galima geriau kovoti su koronavirusinės infekcijos plitimu, pranešė Rijado aukšto rango pareigūnas.

Vienašališkos paliaubos skelbiamos suintensyvėjus kautynėms tarp konflikto šalių, nepaisant Jungtinių Valstijų raginimų nedelsiant nutraukti susirėmimus, kad skurdžiausios arabų pasaulio valstybės civiliai gyventojai būtų apsaugoti nuo pandemijos.

„Skelbiame ugnies nutraukimą dviem savaitėms. Tikimės, kad [Jemeno sukilėliai] husiai su tuo sutiks. Rengiame sąlygas kovoti su COVID-19 [Jemene]“, – sakė pareigūnas.

Jis pridūrė, kad vienašališkas ugnies nutraukimas prasidės ketvirtadienį 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku.

Šis žingsnis žymi pirmąjį proveržį mėginant išspręsti konfliktą nuo 2018 metų pabaigos, kai per JT remtas derybas Švedijoje buvo sudarytas susitarimas nutraukti susirėmimus Chudaidos uostamiestyje.

Dviejų savaičių laikotarpis, kuris gali būti pratęstas, yra skirtas sudaryti „tinkamas sąlygas“ JT remiamam kariaujančių šalių susitikimui, per kurį būtų tariamasi dėl „nuolatinių paliaubų“ Jemene, nurodė Rijavo vadovaujamo karinio aljanso atstovas Turki al Maliki (Turkis Malikis).

Irano remiami husiai šių pareiškimų kol kas niekaip nekomentavo.

Vis dėlto keliomis valandomis anksčiau sukilėliai paskelbė išsamią viziją, kaip galėtų būti plėtojamas dialogas. Jie ragino išvesti iš Jemeno užsienio pajėgas ir nutraukti koalicijos vykdomą Jemeno sausumos, jūros ir oro uostų blokadą.

Pasak Saudo Arabijos pareigūnų, koalicija pasižada laikytis dviejų savaičių paliaubų, bet pasilieka teisę gintis, jeigu būtų puolama.

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija Jemeno konflikte nuo 2015 metų aktyviai remia tarptautinės bendrijos pripažįstamą vyriausybę.

Per intensyvias pastarųjų 10 dienų kovas Jemene tarp vyriausybę remiančių pajėgų ir šiitų sukilėlių žuvo daugiau kaip 270 žmonių, trečiadienį paskelbė šalies pareigūnai ir genčių lyderiai.

JT specialusis pasiuntinys Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) sveikino koalicijos pareiškimą.

„Šalys dabar privalo išnaudoti šią galimybę ir nedelsdamos, kuo skubiausiai sustabdyti kovos veiksmus, taip pat siekti pažangos dėl įtraukios ir tvarios taikos“, – sakoma jo pranešime.

Saudo Arabijos gynybos ministro pavaduotoas princas Khalidas bin Salmanas (Chalidas bin Salmanas) savo ruožtu paragino sukilėlius pademonstruoti „gerą valią“ ir plėtoti dialogą.

„Dviejų savaičių ugnies nutraukimas, kaip tikimasi, sukurs veiksmingesnę atmosferą įtampai deeskaluoti, dirbti su (M. Griffithsu) dėl tvaraus politinio sprendinio“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtoje princo Khalido žinutėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių