Quantcast

Dėl „Brexit“ kritikuojama Britanijos vyriausybė demonstruoja vienybę

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos vyriausybė sekmadienį pamėgino atsikirsti kritikams, teigiantiems, kad ji yra susiskaldžiusi ir nepasirengusi šalies išstojimui iš Europos Sąjungos, vadinamajam „Brexit“ ir paskelbė dviejų nesutariančių vyriausybės narių bendrą pareiškimą dėl Europos.

Prekybos sekretorius Liamas Foxas (Liamas Foksas), tvirtai pasisakantis už išstojimą iš Bendrijos, ir labiau proeuropietiškas iždo sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) laikraštyje „The Sunday Telegraph“ paskelbtame straipsnyje rašo sutinkantys, kad būtinas „ribotos trukmės“ pereinamasis laikotarpis po Britanijos oficialaus išstojimo iš bloko 2019 metais, kad žmonės ir įmonės išvengtų staigaus sąlygų pasikeitimo, vadinamojo „skardžio“.

Abu vyriausybės nariai sutaria, kad pereinamasis laikotarpis „negali būti neribotas ir negali tapti galinėmis durimis, leisiančiomis pasilikti ES“. Tačiau jie neįvardijo, kokios trukmės turi būti tas pereinamasis laikotarpis ir kokios taisyklės turėtų būti taikomos šiuo laikotarpiu.

Britų vyriausybė sekmadienį taip pat pareiškė norinti didinti spaudimą likusioms ES narėms pradėti derybas dėl „gilių ir specialių“ būsimų santykių. Jie turėtų apimti laisvosios prekybos susitarimą tarp Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos.

Tuo tarpu ES teigia, kad tokios derybos negali būti pradėtos tol, kol nebus pasiekta pakankamos pažangos sprendžiant tris esminius klausimus: kiek Jungtinė Karalystė skirs lėšų, kad įvykdytų galiojančius įsipareigojimus Bendrijai, ar pasienyje su Airijos Respublika bus įvesta pasienio patikra ir muitai, taip pat koks bus 3 mln. ES piliečių, gyvenančių Britanijoje, statusas po šios išstojimo.

Britų vyriausybės „Brexit“ reikalų departamentas teigia, kad šalis nori parodyti, jog jau pasiekta pažangos sprendžiant preliminarius klausimus ir kad „jau esame pasirengę plėsti mūsų derybas“ prieš spalį vyksiantį ES viršūnių susitikimą.

„Brexit“ reikalų sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deividas) sakė, kad „spaudžiant laikui, turime pradėti derėtis dėl rimtesnių klausimų, susijusių su mūsų būsima partneryste, siekiant užtikrinti, kad pasieksime susitarimą, kuris bus naudingas ir JK, ir ES“.

Tuo tarpu ES pareigūnai reiškia nepasitenkinimą dėl lėto Britanijos pasiruošimo deryboms. ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) praėjusį mėnesį pareiškė, kad „laikrodis tiksi“. Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras praėjusią savaitę pareiškė, kad „Brexit“ šalininkai „jau turėjo 14 mėnesių“ pateikti detalių pasiūlymų, tačiau to nepadarė.

M. Barnier ir D. Davisas rugpjūčio pabaigoje susitiks naujam derybų raundui.

„Ekonominės savižalos aktas“

Verta paminėti, kad britų premjerei Theresai May (Terezai Mei) atostogaujant, keli vyriausybės nariai atvirai pasisakė nesutinkantys dėl krypties, kuria turėtų judėti „Brexit“ derybos.

Išstojimo priešininkai taip pat vis garsiau reiškia savo nuomonę ir teigia, kad visuomenė ir parlamentas turėtų turėti teisę balsuoti dėl galutinio JK ir ES susitarimo.

Tuo tarpu ankstesnės leiboristų vyriausybės buvęs užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas (Deividas Milibandas) pareiškė, kad „Brexit“ yra „neprilygstamas ekonominės savižalos aktas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių