Quantcast

Daugiau nei 130 europarlamentarų reikalauja apmokestinti itin turtingus asmenis

Didelė grupė Europos Parlamento narių antradienį paragino įvesti turtingų asmenų mokestį, panašų į taikomą tarptautinėms bendrovėms, kad būtų galima finansuoti perėjimą prie pasaulio be taršos anglies dvideginiu.

Šiais metais turėtų pradėti galioti ankstesnis svarbus susitarimas dėl visuotinio minimalaus 15 proc. mokesčio tarptautinėms įmonėms.

„Tai, ką pasiekėme tarptautinių įmonių atžvilgiu, dabar turime padaryti turtingųjų atžvilgiu“, – Prancūzijos dienraštyje „Le Monde“ paskelbtoje nuomonės skiltyje rašė europarlamentarė Aurore Lalucq (Oror Laliuk) ir ekonomistas Gabrielis Zucmanas (Gabrielis Ziukmanas), kartu su daugiau kaip 130 Europos Parlamento narių pradėję šią kampaniją.

„Mūsų pasiūlymas paprastas: tarptautiniu mastu įvesti progresinį mokestį itin turtingų žmonių turtui, kad būtų sumažinta nelygybė ir prisidedama prie žaliajai ir socialinei pereigai reikalingų investicijų finansavimo“, – rašė jie.

Pasirašiusieji teigia, kad 2018 metais „Tesla“ savininkas Elonas Muskas (Ilonas Maskas), „tuo metu antras turtingiausias žmogus pasaulyje, nesumokėjo nė cento federalinių mokesčių“, o „Prancūzijoje, garsėjančioje dideliais mokesčiais, 370 turtingiausių šeimų faktiškai apmokestinamos tik 2–3 procentais“.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), daugiausia turtingų šalių klubas, įsikūręs Paryžiuje, tarpininkavo sudarant susitarimą dėl tarptautinių įmonių.

A. Lalucq ir G. Zucmanas paragino EBPO ir Jungtines Tautas pradėti rengti panašų mokestį turtingiausiems žmonėms, be to, paragino Europos Sąjungą taip pat imtis veiksmų.

Pasiūlymo iniciatoriai siūlo 50 mln. eurų ar didesniam turtui taikyti 1,5 proc. mokestį, tačiau teigia, kad dėl tikslaus jo dydžio turėtų būti nuspręsta „kolektyviai ir demokratiškai“.

Dauguma pasirašiusių EP narių yra iš žaliųjų arba kairiojo sparno partijų. Prie jų prisijungė nevyriausybinės organizacijos, įskaitant „Oxfam“, juos parėmė daugiau nei dešimt ekonomistų ir 20 milijonierių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Marijos žemėj tokie dalykai nepraeis. Čia jau greičiau apmokestins pensininkus.

D.

D. portretas
O iki šiol jie mokesčių nemokėjo?

vaje

vaje portretas
Pyzdnec Lanbergiu klanui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių