Quantcast

Danų laboratorija vienai šaliai Europoje nusiųs 1,5 mln. skiepų nuo beždžionių raupų dozių

Danijos kompanija „Bavarian Nordic“, vienintelė laboratorija, gaminanti licencijuotą vakciną nuo beždžionių raupų, antradienį paskelbė, kad viena „neskelbiama Europos šalis“ užsisakė 1,5 mln. dozių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina „intensyviai“ kovoti su šia liga, daugėjant jos atvejų, ypač – Vakarų Europoje.

Kaip informavo „Bavarian Nordic“, tiekimas minimai šaliai pagal kontraktą bus pradėtas šiais metais, bet dauguma dozių bus pristatytos 2023-aisiais.

Praėjusią savaitę ši vaistų gamintoja paskelbė gavusi užsakymą pagaminti papildomas 2,5 mln. dozių Jungtinėms Valstijoms.

JAV ši vakcina pardavinėjama pavadinimu „Jynneos“, o Europoje – „Imvanex“.

Birželio mėnesį PSO sušaukė ekstremaliųjų situacijų komiteto posėdį, kad jo ekspertai patartų, ar skelbti dėl beždžionių raupų tarptautinio masto ekstremalią visuomenės sveikatai padėtį – aukščiausio laipsnio pavojaus signalą, kokį tik gali duoti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Dauguma ekspertų tuo metu nusprendė, kad padėtis dar nėra tokia rimta, nors ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl protrūkio masto ir paragino imtis intensyvių atsakomųjų veiksmų ligos plitimui pažaboti.

Tačiau praėjusią savaitę PSO paskelbė, kad liepos 21-ąją sušauks antrą ekstremaliųjų situacijų komiteto posėdį.

Nuo gegužės pradžios apie beždžionių raupų atvejus vis dažniau pranešama iš šalių, nepriklausančių Vakarų ir Centrinės Afrikos regionui, kur ši virusinė liga ilgą laiką buvo endeminė.

Pirmieji žmonių užsikrėtimo į raupus panašiais beždžionių raupais atvejai buvo užfiksuoti 1970 metais. Beždžionių raupai nėra tokie pavojingi ir užkrečiami kaip raupai, pasaulyje galutinai išnaikinti iki 1980 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Kadangi PSO paskelbė,kad platintojai ir sergantys yra daugiausia homoseksualūs vyrai,tai tegul daro akciją- eini į gėjų klubą,barą ar paradą,gauni vakciną dovanų,prevencijai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių