Quantcast

Danijos premjerė ašarodama atsiprašė už prastą audinių krizės valdymą

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen (Metė Frederiksen) šluostydama ašaras ketvirtadienį asmeniškai atsiprašė už tai, kaip buvo valdoma kilusi krizė, kai aptikus mutavusį koronavirusą audinių fermose vyriausybė nurodė sunaikinti milijonus šių kailinių žvėrelių.

Vyriausybės vadovė apsilankė pas vieną audinių augintoją Koldingo savivaldybėje, kur esančios fermos numarino sveikus žvėrelius, nors vėliau paaiškėjo, kad vyriausybė neturėjo teisinio pagrindo reikalauti sunaikinti gyvūnus.

„Man nesunku atsiprašyti už įvykių eigą, nes buvo padaryta klaidų“, – televizijai TV2 sakė M. Frederiksen.

Premjerė neslėpė emocijų ir kalbėdama keletą kartų padarė pauzę, kad nusišluostytų ašaras. Ji pabrėžė, jog labai svarbu suprasti, kad augintojai dėl to nekalti.

„Visa tai – dėl koronos, ir tikiuosi, kad šiuo metu Danijos audinių augintiniams sužibo švieselė tamsoje“, – kalbėjo ji.

Lapkričio pradžioje Danija, pirmavusi pasaulyje pagal audinių kailiukų eksportą, paskelbė, kad visi 15 mln. šalyje auginamų žvėrelių turės būti numarinti, nustačius, kad kai kuriuose ūkiuose jie užsikrėtė mutavusiu koronavirusu. Šis drastiškas sprendimas buvo priimtas nuogąstaujant, kad nauja viruso atmaina gali sumažinti būsimų vakcinų nuo COVID-19 veiksmingumą.

Tačiau po kelių dienų vyriausybė pripažino, kad neturėjo teisinio pagrindo reikalauti sunaikinti visus žvėrelius.

Žemės ūkio ministras Mogensas Jensenas dėl šio reikalavimo atsiprašė ir praėjusią savaitę atsistatydino.

Po ministro atsistatydinimo Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė išvadą, kad potenciali grėsmė žmonių vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumui, „labai tikėtina, buvo panaikinta“, nenustačius daugiau nė vieno užsikrėtimo mutavusiu virusu atvejų.

Remiantis naujausiais duomenimis, šalyje buvo sunaikinta daugiau nei du trečdaliai iš 15–17 mln. šalyje augintų audinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dėl audinių žliumbia, o tai kaip jei reikėtų kariauti ? Apsisysiotų ? Va tau ir bobų valdžia...

vladas

vladas portretas
kai bobos valdo,tokios ir pasekmės.

pyzdiecas

pyzdiecas portretas
Negi Danijoi į valdžią renkami žmonės, o ne taip kaip lietuvoi
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių