Quantcast

D. Trumpo apkaltos teisme bus pristatyti baigiamieji argumentai

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos teisme pirmadienį bus pristatyti baigiamieji argumentai prieš vėliau šią savaitę prognozuojamą išteisinimą, kuris, anot demokratų, bus negaliojantis, nes liudytojai nebuvo iškviesti duoti parodymų.

Gruodžio mėnesį Atstovų Rūmai nubalsavo už prezidento apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais už spaudimą JAV sąjungininkei Ukrainai surengti jam politiškai parankius tyrimus, įskaitant tyrimą prieš jo potencialų varžovą lapkritį vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose Joe Bideną (Džo Baideną).

J. Bidenas yra tarp beveik tuzino pretendentų, iš kurių pirmadienį Ajovos demokratų sueigose bus renkamas valstijos kandidatas atstovauti partijai prezidento rinkimuose. Šiais pirminiais rinkimais oficialiai prasideda JAV rinkimų sezonas.

Ajovos bendruomenių sueigos kandidatui išrinkti vyks daugiausia kaimiškose valstijos vietovėse. Šis procesas bus atidžiai stebimas, siekiant išsiaiškinti, kuris iš vienuolikos demokratų pretendentų prasidedant atrankos procesui yra įgavęs pagreitį ir šiuo metu turi daugiausiai galimybių užsitikrinti teisę lapkritį vyksiančiuose rinkimuose mesti iššūkį D. Trumpui.       

Beveik neabejojama, kad Senate vykstančiame vos trečiame per JAV istoriją valstybės vadovo apkaltos teisme D. Trumpas trečiadienį bus išteisintas. Antradienį prezidentas perskaitys savo metinį pranešimą, kuriuo, anot D. Trumpo, bus pasiųsta „itin pozityvi žinia“.  

Respublikonai 100 vietų Kongreso aukštuosiuose rūmuose turi 53 vietas, demokratai – 47. Prezidentui pašalinti iš pareigų reikia 67 – dviejų trečdalių Senato narių – balsų.

Atstovų Rūmų apkaltos bylos prokurorų vadovas demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas) sekmadienį televizijai CBS sakė, jog puiku, kad abiejų partijų senatoriai pripažįsta, kad demokratai įrodė kaltinimus prezidentui. 

„Tačiau aš nepaleidžiu senatorių nuo kabliuko. Vis tiek eisime šią savaitę į Senatą pateikti argumentų, kodėl šis prezidentas turi būti nušalintas nuo pareigų. Galutinį sprendimą turės priimti senatoriai, jie už tą sprendimą ir bus atsakingi“, – kalbėjo jis.  

Respublikonų senatoriai Lamaras Alexander'as (Lamaras Aleksandras) ir Joni Ernst (Džoni Ernst) sekmadienį sakė, kad D. Trumpo elgesys kelia nerimą, tačiau to nepakanka pašalinti jį iš pareigų apkaltos būdu.  

Tenesiui atstovaujantis L. Alexander'as sakė, kad D. Trumpas pasielgė naiviai, prašydamas užsienio sąjungininkės atidžiau pasidomėti J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio) verslo reikalais Ukrainoje, kuri, kaip nepateikdami įrodymų tvirtina respublikonai, yra korumpuota.   

Visgi jis pridūrė: „Esmė – tai nėra pateisinimas. Jis neturėjo to daryti.“

Du respublikonai

J. Ernst savo ruožtu sakė, kad dėl D. Trumpo elgesio „turi spręsti Amerikos žmonės“, ir pridūrė, kad trečiadienį balsuos už prezidento išteisinimą.  

„Manau, kalbant apskritai, kovoti su korupcija yra teisinga, tik jis tą darė netinkamu būdu... Galvoju, jis tam reikalui galėjo pasirinkti kitus kanalus“, – sakė senatorė televizijai CNN.  

D. Trumpas taip pat kaltinamas trukdęs Kongreso darbui, kai nurodė administracijos pareigūnams nepaklusti šaukimams perduoti apkaltos tyrimui svarbius dokumentus ir atvykti duoti parodymų.   

Penktadienį tik du respublikonai – Jutai atstovaujantis Mittas Romney (Mitas Romnis) ir Susan Collins (Sjuzan Kolins) iš Meino – kartu su 47 demokratais palaikė iniciatyvą iškviesti papildomus liudytojus. Anot šių respublikonų, tokia praktika buvo taikoma per visus ankstesnius  apkaltos teismus.

„Mes būsime prisiekusiaisiais“

Nauja televizijos NBC ir laikraščio „The Wall Street Journal“ (WSJ) apklausa parodė, kad kiek daugiau nei pusė amerikiečių mano, jog D. Trumpas piktnaudžiavo įgaliojimais ir trukdė Kongreso darbui, kai neleido administracijos pareigūnams perduoti apkaltos tyrimui svarbių dokumentų ir duoti parodymų.

Tačiau už tai, kad prezidentas būtų pašalintas iš pareigų, pasisako 46 proc. apklaustųjų, o 49 proc. sako, kad jis turėtų likti savo poste.

Demokratai siekė, kad duoti parodymų būtų iškviestas buvęs D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas), Baltųjų rūmų administracijos vadovas Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis) ir dar keli administracijos aukšto rango pareigūnai, galintys daug žinoti apie prezidento reikalus su Ukraina.   

Žiniasklaida anksčiau skelbė, kad J. Boltonas savo būsimos knygos rankraštyje tvirtina, jog D. Trumpas jam sakė, kad pagalba Ukrainai priklauso nuo Kijevo įsipareigojimo atlikti tyrimus Bidenų atžvilgiu

Pagrindinis D. Trumpo gynybos argumentas yra tai, kad nebuvo jokios paslaugos už paslaugą (quid pro quo). Prezidento advokatai teigia, kad karinės pagalbos sulaikymas visiškai nesusijęs su D. Trumpo prašymais atlikti tyrimus dėl Bidenų. J. Boltono pozicija, išdėstyta jo būsimos knygos rankraštyje, tai paneigia.

Senatui neleidus kviesti naujų liudytojų, Kongreso aukštųjų rūmų demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeras) sakė, kad Senatas „neatliko savo pareigų, kai nusigręžė nuo tiesos ir surengė fiktyvų teismą“.

Keturi demokratų pretendentai dalyvauti prezidento rinkimuose – senatoriai Bernie Sandersas (Bernis Sandersas), Elizabeth Warren (Elizabet Voren), Amy Klobuchar (Eimi Kloubušar) bei Michaelas Bennetas (Maiklas Benetas) – pirmadienį privalo sugrįžti į Vašingtoną dalyvauti apkaltos teismo posėdyje, nepaisant fakto, kad Ajovoje vyks demokratų sueigos kandidatui išrinkti. 

„Šiandien senatoriai yra prisiekusieji, rytoj prisiekusiaisiais būsime mes“, – CNN sakė Pete'as Buttigiegas (Pitas Butidžedžas), apklausose Ajovoje tarp demokratų pretendentų užimantis trečią vietą.    

„Ir mes atėję prie balsadėžių pasiųsime žinią, kad sukčiavimas, melavimas, užsienio valstybės įtraukimas į mūsų vidaus politiką, jau nekalbant apie platesnį piktnaudžiavimą valdžia ir blogą administraciją, nėra gerai ir kad mes galime geriau“, – kalbėjo buvęs Saut Bendo Indianoje meras.    

D. Trumpas savo ruožtu sekmadienį interviu „Fox News“ vėl skundėsi, kad nuo tada, kai laimėjo rinkimus, su juo elgiamasi nesąžiningai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių