Quantcast

D. Trumpas skelbia pergalę kare prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje

  • Teksto dydis:

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje buvo „sumušta“, trečiadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir paskelbė daugelį pribloškusį nurodymą išvesti visas amerikiečių antžemines pajėgas iš šios karo nuniokotos šalies.

Sprendimas pasitraukti, prieštaraujantis seniai nusistovėjusiai JAV politikai Sirijos ir Artimųjų Rytų regiono atžvilgiu, buvo priimtas aplenkiant Kongresą, Pentagoną ir tarptautinius sąjungininkus.

„Laimėjome prieš ISIS (IS), – D. Trumpas sakė per „Twitter“ paskelbtame trumpame vaizdo pranešime. – Mes juos sumušėme – ir sumušėme smarkiai. Susigrąžinome teritoriją. Ir dabar metas mūsų kariams grįžti namo.“

Pajėgų išvedimas gali sukelti didelių geopolitinių padarinių ir atnešė nežinomybę dėl JAV remiamų kurdų kovotojų, padėjusių kautis su IS džihadistais. Pastarųjų Sirijoje dar gali būti likę tūkstančiai.

Vienas JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad D. Trumpo sprendimas buvo galutinai priimtas antradienį.

„Visiškas išvedimas. Visa reiškia visa“, – į klausimą, ar kariai bus išvesti iš visos Sirijos, atsakė pareigūnas.

Šiuo metu Sirijoje dislokuota maždaug 2 tūkst. amerikiečių kariškių. Dauguma jų dalyvauja parengimo ir konsultavimo misijose, remdami su IS kovojančias vietos pajėgas.

Pentagono pareigūnai neiškart sugebėjo pateikti komentarų po ankstesnės D. Trumpo „Twitter“ žinutės, skelbiančios, kad IS buvo „nugalėta“. Galiausiai viena atstovė nurodė, kad Gynybos departamentas jau yra „pradėjęs procesą“, kad amerikiečių kariai grįžtų namo.

Įstatymų leidėjai savo ruožtu peikė prezidento sprendimą ir sakė, kad tai gali paskatinti Ankarą atakuoti JAV remiamus kurdų kovotojus.

Respublikonas senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas), D. Trumpo sąjungininkas, sakė, kad prezidento sprendimas yra „neišmintingas“ ir kad kurdams sukeliama grėsmė. Tuo metu demokratas senatorius Jackas Reedas (Džekas Ridas) pareiškė, kad šis sprendimas prilygsta kurdų „išdavystei“ ir kad tai „suteikia daugiau įrodymų apie prezidento Trumpo negebėjimą vadovauti pasaulio scenoje“.

L. Grahamas smerkė „didžiulę klaidą, panašią į (ankstesnio prezidento Baracko) Obamos (Barako Obamos)“.

„Bijau, kad tai ves prie pragaištingų pasekmių mūsų šaliai, regionui ir visam pasauliui“, – pridūrė senatorius.

Dauguma JAV karių laikomi šiaurės Sirijoje, bet nedidelis kontingentas taip pat yra Tanafo bazėje netoli sienos su Jordanija ir Iraku.

D. Trumpas anksčiau skeptiškai vertino JAV pajėgų vaidmenį Sirijoje. Kovą jis sakė norįs „greitai“ sugrąžinti karius namo.

Tačiau kariniai patarėjai ir tarptautiniai sąjungininkai perspėjo D. Trumpą nesiimti skuboto pajėgų išvedimo. Vėliau prezidentas sutiko, kad misija Sirijoje būtų vykdoma neribotą laiką.

JAV pareigūnai negalėjo atsakyti, koks bus išvedimo kalendorius, tik nurodė, jog tai bus siekiama atlikti „kiek įmanoma greičiau“.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) sake, kad JAV vadovaujama koalicija, kuriai priklauso dešimtys šalių, toliau kovos su džihadistais.

„Šios pergalės prieš ISIS Sirijoje nesiunčia signalo užbaigti Pasaulinę koaliciją arba jos kampaniją“, – sakoma S. Sanders pranešime.

Pentagonas nesutiko atsakyti, koks bus kontingento išvedimo poveikis aviacijos operacijoms Sirijoje, vykdomoms nuo 2014-ųjų pabaigos.

Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas sakė, kad D. Trumpo sprendimas atitinka jo daug metų reikštus komentarus.

„Ginčyčiau teiginį, kad kas nors šioje administracijoje buvo užkluptas netikėtai“, – pažymėjo pareigūnas.

Kurdų kovotojų klausimas

JAV remiamo su „Islamo valstybe“ Sirijoje kovojančio Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) aljanso didžiąją dalį sudaro kurdai. Turkija šias pajėgas vadina „teroristine“ grupuote.

Ankara šiuo metu planuoja pradėti operaciją prieš dar vieną kurdų sukarintą organizaciją – Liaudies apsaugos dalinius (YPG).

YPG atliko itin svarbų vaidmenį Vašingtono pastangose įveikti IS Sirijoje, bet kurdų kovotojams teikiama parama kurstė įtampą tarp Vašingtono ir Turkijos.

Tačiau JAV Valstybės departamentas trečiadienį paskelbė patvirtinęs 3,5 mlrd. vertės sandorį parduoti Turkijai raketų „Patriot“ ir susijusios įrangos. Tikėtina, kad tai gali būti santykių atšilimo ženklas.

JAV sprendimas trauktis iš Sirijos yra ne vien kurdams reikšmingas įvykis, bet ir sukrėtimas daug metų šiame regione JAV vykdytai doktrinai.

Dar praeitą savaitę specialusis JAV pasiuntinys kovos su IS reikalams Brettas McGurkas (Bretas Makgerkas) sakė, kad „niekas neskelbia, jog misija yra baigta“.

„Per daugelį metų įsitikinome mažiausiai vienu dalyku – kad (pastangos) įveikti tokias grupuotes kaip („Islamo valstybė“) reiškia, jog negali tiesiog jas nugalėti fizinėje erdvėje ir tuomet pasitraukti“, – aiškino jis.

„Trumparegiškas ir naivus“

Didžiosios Britanijos, jau seniai remiančios kovos su IS kampaniją Sirijoje, vyriausybės atstovas pabrėžė, kad toje šalyje „dar reikia daug nuveikti“.

„Neturime išleisti iš akių jų keliamos grėsmės. Netgi netekusi teritorijų (IS) išliks grėsmė“, – sakoma atstovo pareiškime.

Britanijos jaunesnysis gynybos ministras Tobias Ellwoodas (Tobijas Elvudas) savo ruožtu pareiškė „griežtai nesutinkantis“ su D. Trumpo išvada, kad džihadistai Sirijoje jau įveikti.

„Tai virto kitokių formų ekstremizmu, ir grėsmė tebėra labai aktuali“, – pabrėžė jis.

Prancūzija ketvirtadienį pareiškė liksianti dalyvauti su IS kovojančioje koalicijoje.

„Kol kas, aišku, liksime Sirijoje“, – televizijai „CNews“ sakė šios šalies Europos reikalų ministrė Nathalie Loiseau (Natali Luazo) ir pridūrė, kad „kova su terorizmu nebaigta“.

„Tiesa, kad koalicija padarė reikšmingą pažangą Sirijoje, bet ši kova tęsiasi, ir mes ją tęsime“, – kalbėjo ji.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas), prieš Kalėdas nuvykęs aplankyti Irake dislokuotų šalies karių, akcentavo koalicijos atliekamą darbą ir jos „tebegaliojančius įsipareigojimus kovoti su „Da'esh“ (IS) ir jos šalininkais“.

JAV buvimas Sirijoje laikomas vienu svarbiausių veiksnių, ribojančių Rusijos ir Irano įtaką šioje šalyje. Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybę remia proiranietiškos sukarintos grupuotės, o Maskva 2015 metais įsitraukė į konfliktą Damasko pusėje.

JAV veikiančio Viduriniųjų Rytų instituto vyresnysis darbuotojas Charles'as Listeris (Čarlzas Listeris) sakė, kad D. Trumpo sprendimas yra „nepaprastai trumparegiškas ir naivus“.

„Tai svajonių scenarijus ne vien ISIS, bet ir Rusijai, Iranui ir Assado režimui – visi jie gaus reikšmingos naudos iš JAV pasitraukimo“, – aiškino analitikas.

IS kovotojai 2014 metais užėmė didžiules teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake. Savo kontroliuotą erdvę grupuotė valdė geležiniu kumščiu, taikydama griežtą islamo teisės interpretaciją.

Tačiau nuo to laiko džihadistų svajonė įkurti visavertę valstybę žlugo, jiems per įvairias puolimo kampanijas praradus didžiąją dalį užimtos teritorijos.

Sirijoje IS kovotojai vis dar kontroliuoja kelis anklavus ir kaimus aplink Hadžino miestą, įskaitant Šaafos ir Susos gyvenvietes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip visą laiką, atėjo betvarke įvedė ir pergalyngai bėga lauk... O pabegelius mums priminėti...

...

... portretas
Che: "Nors YPG reikšmingai palengvino Vašingtonui kovą prieš IS, dėl jo paramos šiai organizacijai smarkiai paaštrėjo Vašingtono ir Ankaros santykiai" - kol ten rusai tylėjo, IS tik plėtė savo įtakos zonas... įdomiai rusams pavyko partnerius supriešinti.

tai

tai portretas
:)))) Geras anekdotas :))) Realiai okupantai bei jų remiami laukiniai skubiai renkasi daiktus ir bėga iš Sirijos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių