Quantcast

D. Trumpas ragina Džordžijos rinkėjus išgelbėti Ameriką

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paragino Džordžijos gyventojus „išgelbėti“ Ameriką ir per antrąjį rinkimų turą šioje valstijoje perrinkti į Senatą du respublikonus.

Šis balsavimas nulems, kuri partija kontroliuos Kongreso aukštuosius rūmus, ir gali smarkiai paveikti Joe Bideno prezidentavimo kadencijos pradžią.

„Mūsų šalis pasikliauja jumis. Visas pasaulis rytoj žiūrės į Džordžijos žmones“, – sakė D. Trumpas, kreipdamasis į triukšmingą minią Doltono mieste.

Likus vos dviem savaitėms iki kadencijos pabaigos D. Trumpas vis dar atsisako pripažinti pralaimėjimą lapkričio 3 dieną vykusiuose valstybės vadovo rinkimuose.

Antradienį vyksiantis antrasis Senato rinkimų turas yra „jūsų paskutinė proga išgelbėti Ameriką, kurią mylime“, kalbėjo respublikonas.

„Jei neateisite, radikalūs demokratai laimės“, – sakė jis.

Džordžija du dešimtmečius nėra delegavusi į Kongreso aukštuosius rūmus demokrato. Jei antradienio balsavimą laimės 33 metų dokumentinių filmų prodiuseris Jonas Ossoffas ir 51 metų pastorius Raphaelis Warnockas, demokratai užsitikrins Senato kontrolę, o J. Bidenas įgis visus politinės valdžios svertus Vašingtone.

D. Trumpas, vis dar ieškantis būdų užginčyti savo pralaimėjimą rinkimuose ir aršiai puolantis respublikonus, nepalaikančius šių jo pastangų, nuvyko į Doltoną kunkuliuojant aistroms dėl paviešinto telefoninio pokalbio įrašo, kuriame girdima, kaip prezidentas ragina Džordžijos aukščiausią rinkimų pareigūną atšaukti patvirtintus balsavimo rezultatus ir paskelbti jį rinkimų nugalėtoju šioje pietinėje valstijoje.

„Neprarasime Džordžijos“

Doltone keliskart paraginęs šalininkus antradienį balsuoti už perrinkimo siekiančius respublikonų senatorius, politikais tapusius turtingus verslininkus Kelly Loeffler ir Davidą Perdue, D. Trumpas nepraleido progos dar kartą pasiskųsti apie iš jo neva atimtą pergalę.

Savo 81 minutę trukusioje kalboje prezidentas pažėrė virtinę skundų apie „masinius“ balsavimo pažeidimus Džordžijoje ir kitose vadinamosiose svyruojančiose valstijose, kuriose jis patyrė pralaimėjimą.

„Neprarasime Džordžijos“, – sakė D. Trumpas, kurio žodžius minia palydėjo džiaugsmingais pritarimo šūksniais.

Dauguma mitingo dalyvių buvo be kaukių ir menkai paisė dėl koronaviruso pandemijos galiojančių reikalavimų laikytis socialinio atstumo.

„Jie neužims šių Baltųjų rūmų, – kalbėjo D. Trumpas. – Nuožmiai kausimės!“

Sausio 20 dieną prezidento pareigas perimsiantis J. Bidenas pirmadienį taip pat nuskrido į Džordžiją. Valstijos sostinėje Atlantoje jis dalyvavo mažesniame rinkimų kampanijos renginyje, kuriame agitavo balsuoti už R. Warnocką ir J. Ossoffą.

„Prasidėjo nauji metai, ir rytoj gali išaušti nauja diena Atlantai, Džordžijai ir Amerikai“, – sakė J. Bidenas, kreipdamasis į valstijos rinkėjus, į mitingą suvažiavusius automobiliais.

Jis pažėrė kritikos D. Trumpui, kad šis nepaliaujamai „verkšlena“ dėl esą suklastotų rinkimų, užuot daugiau dėmesio skyręs kovai su pandemija.

„Nežinau, kodėl jis vis dar nori šio darbo, kurio dirbti nenori“, – kalbėjo demokratas.

Kongresas rinksis tvirtinti prezidento rinkimų rezultatų

Tradiciškai konservatyvioje Džordžijoje paprastai laimi respublikonai. Visgi J. Bidenui lapkritį šioje valstijoje pavyko aplenkti D. Trumpą beveik 12 tūkst. balsų.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad kovoje dėl abiejų senatorių vietų kandidatai žengia koja kojon.

100 vietų Kongreso aukštuosiuose rūmuose respublikonai turi 50 vietų. Jei antradienį bent vienas iš respublikonų senatorių užsitikrins pergalę Džordžijoje, respublikonai įgis daugumą, leisiančią jiems trukdyti J. Bidenui įgyvendinti savo darbotvarkę.   

Laimėjus demokratų kandidatams, abi partijos Senate turės po 50 vietų. Tokiu atveju lemiamą balsą turės būsima viceprezidentė demokratė Kamala Harris.

Balsavimas Džordžijoje prasidės 7 val. (14 val. Lietuvos laiku). Rinkimų pareigūnai nurodo, kad rekordinis skaičius rinkėjų – kiek daugiau nei 3 mln. – balsavo iš anksto. Galutiniai rezultatai gali paaiškėti tik po kelių dienų.

Politinei reklamai kampanijos dalyviai drauge išleido beveik 500 mln. JAV dolerių.

Respublikonų ir Demokratų partijos sutelkė visą dėmesį į Džordžiją. Tūkstančiai savanorių ėjo nuo namo prie namo, agituodami gyventojus balsuoti už vieną ar kitą kandidatą, o dabartinis ir būsimas prezidentai bei viceprezidentai keliavo po valstiją, medžiodami kiekvieną balsą.

Respublikonai tvirtina, kad jie turi išsaugoti Senato kontrolę, kad galėtų veiksmingai kontroliuoti būsimos J. Bideno administracijos darbą.

Kitą dieną po balsavimo Džordžijoje abeji Kongreso rūmai susirinks į bendrą posėdį tvirtinti lapkričio 3-iąją vykusių prezidento rinkimų rezultatų.

Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų tvirtinimas Kongrese paprastai tebūna formalumas, tačiau ne šįmet. Nors nemažai įtakingų respublikonų veikėjų, tarp jų Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas, pripažino J. Bideno pergalę, dešimtys D. Trumpui lojalių Atstovų Rūmų respublikonų ir 12 respublikonų senatorių, tarp jų K. Loeffler, leido suprasti prieštarausiantys rezultatų patvirtinimui.

Toks žingsnis paskatintų kontroversiškus debatus abejuose Kongreso rūmuose apie tariamą sukčiavimą per rinkimus.

Trečiadienį Vašingtone planuojamos didelės demonstracijos D. Trumpui palaikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių