Quantcast

D. Trumpas pristatys palestiniečių jau atmestą Artimųjų Rytų taikos planą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį stačia galva ners į banguotus Izraelio visuotinių rinkimų kampanijos vandenis, kai Baltuosiuose rūmuose priims žydų valstybės ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir jo varžovą Benny Gantzą (Benį Gancą), o vėliau pristatys palestiniečių jau atmestą Artimųjų Rytų taikos planą.

Prezidento, kurio pečius slegia Senate šiuo metu vykstantis jo apkaltos teismas ir sudėtinga perrinkimo kampanija, pirmadienį ir antradienį laukia įtempta darbotvarkė, susijusi su neramia Izraelio politika. 

Žydų valstybės po kiek mažiau nei mėnesio laukia nauji visuotiniai rinkimai, o viešosios nuomonės apklausos rodo, kad B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ ir B. Gantzo vadovaujamo centristų aljanso „Mėlyna ir balta“ šansai laimėti yra apylygiai.

Pirmadienį D. Trumpas Ovaliajame kabinete atskirai priims abu politikus. Antradienį prezidentas dar kartą susitiks su B. Netanyahu ir oficialiai pristatys seniai lauktą Baltųjų rūmų Izraelio ir palestiniečių taikos planą.  

Šis taikos planas – naujas Vašingtono bandymas po dešimtmečius trukusių nesėkmingų pastangų užbaigti žydų ir palestiniečių konfliktą – jau sulaukė aštrios kritikos. Tačiau jis gali atnešti politinių taškų Bibi vadinamam D. Trumpo bičiuliui B. Netanyahu. 

Anot kritikų, taikos planas akivaizdžiai palankus Izraeliui ir dar kartą parodys, kad B. Netanyahu turi tvirtą JAV prezidento paramą.

Sekmadienį palestiniečių vadovybė įspėjo, kad užuot padėjęs pasiekti taiką, šis planas gali paskatinti juos atsisakyti pagrindinių Oslo susitarimų, kuriais siekta nustatyti taikių Izraelio ir palestiniečių santykių gaires, nuostatų.

D. Trumpas jau anksčiau yra įteikęs Izraelio premjerui ne vieną politinę dovaną. Nepaisydamas ilgus metus galiojančio tarptautinio diplomatinio konsensuso jis oficialiai pripažino ginčijamą Jeruzalę žydų valstybės sostine, pripažino Izraelio suverenitetą aneksuotose Golano Aukštumose ir paskelbė, kad nebelaikys tarptautinės teisės pažeidimu žydų nausėdijų okupuotose palestiniečių teritorijose.

Dabar D. Trumpas yra parengęs B. Netanyahu dar vieną dovaną – vadinamąjį taikos planą ir antradienį numatytą bendrą pasirodymą prieš žurnalistus.   

Amerikos prezidentui, kuriam surengta apkalta už piktnaudžiavimą įgaliojimais bei trukdymą Kongreso darbui, ir korupcija oficialiai kaltinamam Izraelio premjerui pompastiškas susitikimas Baltuosiuose rūmuose ir aptariamo klausimo svarba bus malonus temos pasikeitimas.

D. Trumpas nekart yra pavadinęs save labiausiai proizraelietišku Amerikos prezidentu per visą šalies istoriją. Tai itin palankiai vertina jo elektorato branduolį sudarantys baltaodžiai evangelikai. Naujausia prezidento iniciatyva dar sustiprins šį jo įvaizdį artėjant lapkritį vyksiantiems prezidento rinkimams, per kuriuos D. Trumpas sieks perrinkimo.    

Palestiniečių pasipiktinimas

D. Trumpo taikos planas, kurį parengti buvo pavesta prezidento patarėjui ir žentui Jaredui Kushneriui (Džaredui Kušneriui), taip ilgai laikomas po paslapties skraiste, kad skeptikai netgi ėmė kelti klausimą, ar jis apskritai egzistuoja.

Aaronas Davidas Milleris (Aronas Deividas Mileris), ėjęs tiek respublikonų, tiek demokratų valstybės sekretorių patarėjo pareigas, o šiuo metu dirbantis strateginių studijų centre „Carnegie Endowment for International Peace“, sakė, kad J. Kushnerio komanda nori „pagaliau iš esmės pademonstruoti, kad jie turi planą – ir padaryti tai prieš JAV prezidento rinkimus“. 

JAV diplomatas buvęs Dennisas Rossas (Denisas Rosas), dirbęs prie šio klausimo keliose administracijose, sakė, kad trumpuoju laikotarpiu geras yra „bet koks dalykas, galintis nukreipti dėmesį nuo to, kas vyksta“.

Praėjusį ketvirtadienį D. Trumpas dar nepaskelbtą planą pavadino „puikiu“ ir sakė neabejojąs, kad jis „iš tiesų bus veiksmingas“. 

B. Netanyahu prieš išvykdamas į Vašingtoną sakė, kad D. Trumpas „pristatys savo šimtmečio susitarimą... Labai tikiu, kad mums pavyks sukurti istoriją.“

B. Gantzas taip pat buvo nusiteikęs entuziastingai. Jis sakė, kad D. Trumpo planas „pateks į istoriją“, nes sudarys sąlygas „skirtingiems žaidėjams Artimuosiuose Rytuose pagaliau pajudėti pirmyn link istorinio regioninio susitarimo“.

Visgi tai atrodo mažai tikėtina, turint galvoje, kad kita konflikto šalis – palestiniečiai – kategoriškai atmeta planą. Faktas, kad jie nebuvo šią savaitę pakviesti į Baltuosius rūmus, tai tik patvirtina.

Sekmadienį palestiniečių vadovybė įspėjo, kad užuot padėjęs pasiekti taiką, šis planas gali paskatinti juos atsisakyti pagrindinių Oslo susitarimų, kuriais siekta nustatyti taikių Izraelio ir palestiniečių santykių gaires, nuostatų.  

„JAV administracija neras nė vieno palestiniečio, palaikančio šį projektą“, – rašoma sekmadienį palestiniečių Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

„D. Trumpo planas yra šimtmečio sąmokslas, kurio tikslas – sužlugdyti palestiniečių siekį“, – rašome jame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks

koks portretas
dar /taikos/ planas su grobikais kurie uzimineja svetimas zemes ir dar ciniskai nustato kam kur gyvent aplamai juk tai imperinis banditizmas kur su zmonemis absoliuciai nesiskaitoma o juos zudo.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių