Quantcast

D. Trumpas paskutinę visą savo prezidentavimo dieną apdovanojo Bahreino karalių

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį, paskutinę visą savo prezidentavimo dieną, suteikė Bahreino karaliui Hamadui retą apdovanojimą, įvertindamas šios Persijos įlankos valstybės sprendimą normalizuoti santykius su Izraeliu.

D. Trumpas, kuriam arabų valstybių Izraelio pripažinimas yra vienas svarbiausių jo užsienio politikos pasiekimų, praėjusią savaitę tokį patį apdovanojimą skyrė Maroko karaliui Mohammedui VI (Mohamedui VI) už ryšių su žydų valstybe atnaujinimą.

Skelbdamas apie Bahreino karaliui Hamadui bin Isa al Khalifa (Hamadui bin Isa Chalifai) skirtą aukščiausio laipsnio Garbės legiono ordiną D. Trumpas taip pat padėkojo Bahreinui už 2019 metų birželį surengtą palestiniečių boikotuotą konferenciją, leidusią JAV išdėstyti savo prieštaringai vertinamo, dešimtmečius gyvavusį tarptautinį konsensusą pamynusio  Artimųjų Rytų taikos plano ekonominius aspektus.

„Karalius Hamadas pademonstravo ypatingą drąsą ir lyderystę savo parama Taikos vizijai ir sprendimu visiškai atstatyti diplomatinius santykius su Izraelio valstybe“, – D. Trumpą citavo Bahreino naujienų agentūra.

„Karalius Hamadas metė iššūkį senoms nuostatoms dėl taikos regione galimybės ir tokiu būdu šimtmečiams pakeitė Artimųjų Rytų kraštovaizdį“, – pridūrė D. Trumpas.

Bahreinas, kurį nuo Irano skiria tik Persijos įlanka, yra ilgametis Vakarų sąjungininkas. Karalystėje dislokuota JAV karinio jūrų laivyno 5-oji flotilė.

2011 metais Bahreino sunitiška valdžia su Saudo Arabijos pagalba numalšino šiitų vadovaujamus protestus ir reikalavimus imtis politinių reformų.

Šalyje buvo uždraustos dvi pagrindinės opozicinės partijos, dešimtys valdžios kritikų buvo uždaryta į kalėjimus.

Garbės legiono ordinas yra karinis apdovanojimas, sukurtas Antrojo pasaulinio karo sąjungininkių lyderiams pagerbti. Iki D. Trumpo jis buvo gerokai primirštas, tačiau praėjusį mėnesį JAV prezidentas juo apdovanojo Australijos, Indijos ir Japonijos premjerus.

D. Trumpo prezidentavimas baigsis trečiadienio vidurdienį, kai oficialiai bus prisaikdintas išrinktasis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių