Quantcast

D. Trumpas paskelbė Iranui griežčiausias visų laikų sankcijas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį įvedė naujas sankcijas Irano centriniam bankui, o pačias baudžiamąsias priemones pavadino griežčiausiomis, kokias Vašingtonas buvo kada nors paskelbęs užsienio valstybei.

„Ką tik įvedėme sankcijas Irano nacionaliniam bankui“, – Ovaliajame kabinete žurnalistams pareiškė valstybės vadovas.

„Šios sankcijos yra griežčiausios kada nors paskelbtos kitai šaliai“, – pridūrė jis.

D. Trumpo administracija žadėjo imtis veiksmų JAV pareigūnams apkaltinus Teheraną dėl savaitgalį įvykdytų atakų prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą, po kurių pasaulyje buvo staigiai pakilusios žalios naftos kainos.

Jungtinės Valstijos jau taiko skaudžias sankcijas Iranui ir jo centriniam bankui, taip pat palieka sau teisę bausti bet kuriuos su šia institucija bendradarbiaujančius subjektus.

Komentuodamas D. Trumpo pareiškimus, Iždo departamentas pažymėjo, kad sankcijos bankui įvedamos ne tik dėl numanomos aktyvios Teherano branduolinės veiklos, bet ir už „terorizmą“.

Tokį apibrėžimą gali būti sunkiau atšaukti, net jei D. Trumpas ateinančiais metais pralaimėtų rinkimus kuriam nors demokratui, kuris norėtų sušvelninti sankcijas derantis dėl būsimo susitarimo.

„Irano įžūli ataka prieš Saudo Arabiją yra nepriimtina“, – pareiškime cituojamas iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas).

„Iždo veiksmai nukreipti prieš gyvybiškai svarbų finansavimo mechanizmą, kuriuo Irano režimas remia savo teroristų tinklą, įskaitant Kudso (Jeruzalės) pajėgas, „Hizbollah“ ir kitus kovotojus, skleidžiančius terorą ir destabilizuojančius regione“, – pridūrė jis.

Kudso pajėgos vykdo tarptautines operacijas ir yra pavaldžios Irano elitinei Revoliucinei gvardijai, atsakingai už klerikalinio režimą apsaugą.

„Hizbollah“ – Libano šiitų kovotojų grupuotė ir politinė partija – yra viena glaudžiausių Irano partnerių regione.

JAV Iždo departamento teigimu, iraniečių centrinis bankas pervedė „milijardus dolerių“ abiems dariniams, kuriuos Vašingtonas anksčiau priskyrė teroristinėms organizacijoms.

Jungtinės Valstijos taip pat paskelbusios sankcijas Irano nepriklausomam turto fondui, kurio patikėtinių taryboje yra tokių narių kaip prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis). Be to, buvo nubausta „Etemad Tejarate Pars“ – bendrovė, kuri, pasak Iždo departamento, Gynybos ministerijos Teherane nurodymu pervesdavo lėšas į užsienį.

Liepos mėnesį iraniečių pajėgoms numušus amerikiečių bepilotį lėktuvą, D. Trumpas įsakė JAV kariuomenei smogti šiitiškai respublikai, bet paskutinę minutę atšaukė atakas.

Baltųjų rūmų vadovas neseniai pareiškė, jog tikisi susėsti derybų su H. Rouhani, bet šis atsakė, kad D. Trumpas pirmiausiai turėtų sušvelninti sankcijas.

D. Trumpas pernai išvedė JAV iš daugiašalio branduolinio susitarimo su Iranu, 2015 metais sudarytą vadovaujant jo pirmtako Baracko Obamos (Barakui Obamos) administracijai. Įtampa pasiekė neregėtas aukštumas, dabartinei amerikiečių administracijai pamėginus uždrausti visoms likusioms šalims pirkti iranietišką naftą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne

ne portretas
jis paskelbe bet jam liepe paskelbt.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių