Quantcast

D. Trumpas paragino musulmonų nebeįleisti į JAV

  • Teksto dydis:

JAV respublikonų prezidento kampanijos favoritas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį paragino „visiškai ir visuotinai“ uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas po praeitą savaitę Kalifornijoje įvykusių masinių šaudynių, kurias įvykdė musulmonų pora, kuri tikriausiai buvo jau ilgokai radikalizuota.

D.Trumpo kampanijos pranešime sakoma, kad draudimas atvykti į šalį musulmonams turėtų galioti, „kol mūsų šalies atstovai galėtų išsiaiškinti, kas dedasi“.

Kandidato padėjėjai konkrečiai nenurodė, ar toks pasiūlymas būtų taikomas tiek turistams, tiek imigrantams, taip pat nesakė, ar jis būtų nukreiptas prieš šiuo metu užsienyje esančius amerikiečius musulmonus.

Tą pareiškimą pasmerkė kiti pretendentai į prezidento postą ir Baltieji rūmai, kurie pareiškė, kad D.Trumpo raginimas užverti duris musulmonams yra „visiškai priešingas“ JAV vertybėms.

„Mūsų Teisių bilyje yra įdiegta pagarba tikėjimo laisvei“, – vienas iš pagrindinių prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) padėjėjų užsienio politikai Benas Rhodesas (Benas Roudsas) sakė televizijai CNN.

Tuo tarpu D.Trumpo kampanija citavo apklausos duomenis, esą rodančius, „prieš amerikiečius nukreiptą neapykantą dideliuose musulmonų gyventojų segmentuose“.

„Turėsime nustatyti, iš kur kyla ta neapykanta ir kodėl“, – sakoma pranešime, kurį paskelbė milijardieriaus nekilnojamojo turto magnato, kuris, kaip rodo apklausos, yra populiariausias tarp tikėtinų respublikonų rinkėjų, kampanija.

„Kol galėsime išaiškinti ir suprasti šią problemą bei jos keliamą grėsmę, mūsų šalis negali būti auka dėl šiurpių atakų, vykdomų žmonių, kurie tiki tik džihadu ir neturi sveikos nuovokos arba pagarbos žmonių gyvybėms“, – rašoma pranešime.

D.Trumpo pastabos, nukreiptos prieš musulmonus amerikiečius, darėsi vis aštresnės po pražūtingų atakų Paryžiuje, taip pat po praeitą savaitę įvykusių šaudynių Kalifornijoje, per kurias žuvo 14 žmonių, o dar 21 buvo sužeistas.

Praeitą mėnesį jis sukėlė šurmulį pareiškęs, kad „tūkstančių tūkstančiai žmonių“ džiūgavo Naujojo Džersio rajonuose, kur gyvena daug arabų kilmės amerikiečių, kai per teroro atakas 2001 metų rugsėjo 11-ąją buvo sugriauti „Bokštai dvyniai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių