Quantcast

D. Trumpas: kibernetinę ataką prieš JAV valdžios institucijas nebūtinai surengė Rusija

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį pareiškė, kad situacija dėl niokojamos kibernetinės atakos prieš kai kurias Amerikos federalinės vyriausybės institucijas ir kitus taikinius visame pasaulyje yra „valdoma“, ir nesureikšmino savo paties administracijos vertinimo, kad už ją atsakinga Rusija.

„Man buvo suteikta visa informacija ir viskas yra gerai kontroliuojama“, – D. Trumpas parašė tviteryje savo pirmuose viešuose komentaruose apie ataką.

Prezidentas pridūrė, kad „Rusija, Rusija, Rusija yra prioritetinė giesmė, kai kas nors atsitinka“, ir nepateikdamas jokių įrodymų teigė, kad Kinija taip pat „gali“ būti įsitraukusi į šį reikalą.

D. Trumpo pareiškimas labai prieštaravo valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) diena anksčiau pateiktiems komentarams tiek dėl išpuolio šaltinio, tiek dėl jo sunkumo.

M. Pompeo teigė, kad ataka, kuri, kompiuterinio saugumo ekspertų teigimu, gali turėti toli siekiantį poveikį ir kurios išaiškinimas gali užtrukti ištisus mėnesius, „visiškai aiškiai“ buvo Rusijos darbas.

„Buvo dedamos reikšmingos pastangos panaudoti dalį trečiosios šalies programinės įrangos, kad į JAV vyriausybės sistemas būtų įdiegta [žalinga] programa“, – per radijo WMAL laidą „The Mark Levin Show“ sakė M. Pompeo, užsimindamas apie Teksase įsikūrusios bendrovės „SolarWinds“ programinę įrangą.

„Šios pastangos labai reikšmingos, ir, manau, dabar jau galime visiškai aiškiai pasakyti, kad šia veikla užsiėmė rusai“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

CNN pranešė, kad Baltųjų rūmų pareigūnai planavo penktadienį paskelbti pareiškimą, kuriame dėl atakos būtų buvusi apkaltinta Rusija, tačiau tokių planų staiga buvo atsisakyta dėl neaiškių priežasčių.

Nuvertina grėsmes

Tai nėra pirmas kartas, kai JAV prezidentas nuvertina Rusijos keliamas grėsmes. Jis nesutiko pripažinti, kad Maskva kišosi į 2016 metų Amerikos lyderio rinkimus, nepaisant aiškios amerikiečių žvalgybos agentūrų išvados.

Rusija paneigė esanti susijusi su naujausia kibernetine ataka, tačiau keli JAV pareigūnai bedė pirštu į Maskvą, o ne Pekiną.

Kinija savo reakcijos kol kas nepateikė.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kitą mėnesį stosiantis prie JAV vairo ir paveldėsiantis įtemptus Vašingtono ir Maskvos santykius, griežtai pasisakė apie ataką.

„Mums reikia žlugdyti savo priešininkų pastangas ir visų pirma atgrasyti juos nuo reikšmingų kibernetinių atakų, – kalbėjo J. Bidenas. – Darysime tai, be kita ko, primesdami reikšmingą kainą atsakingiems už tokias piktavališkas atakas, taip pat koordinuojant veiksmus su mūsų sąjungininkais ir partneriais.“

„Dar daug ko nežinome, bet tai, ką žinome, kelia didelį susirūpinimą“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį paskelbtame neįprastame Kibernetinio ir infrastruktūros saugumo agentūros (CISA) perspėjime sakoma, kad šią kompleksinę ataką buvo sunku aptikti ir bus dar sunkiau atitaisyti jos padarytą žalą. Agentūra nenurodė atsakingųjų už šią ataką.

Penktadienį įtakingas respublikonų senatorius Marco Rubio (Markas Rubijas) tviteryje parašė, kad „kibernetiniam įsilaužimui atlikti panaudoti metodai atitinka Rusijos kibernetines operacijas“, pridurdamas, kad labai svarbu būti dėl to tikriems.

„Negalime sau leisti klysti dėl [atsakomybės] priskyrimo, nes Amerika turi atsakyti, ir ne tik taikydama sankcijas“, – sakė jis.

Konsulatų uždarymas

Valstybės departamentas šeštadienį patvirtino planus dėl „tebesitęsiančių aprūpinimo kadrais sunkumų“ uždaryti du likusius JAV konsulatus Rusijoje – Vladivostoke ir Jekaterinburge. Atrodo, kad šis žingsnis buvo planuojamas prieš pasirodant naujienoms apie kibernetinę ataką.

Tarp kibernetinės atakos paveiktų vyriausybinių agentūrų yra Valstybės, Iždo, Prekybos ir Krašto saugumo departamentai, pranešė žiniasklaida.

Aišku, kad aukų ir vietų skaičius toliau didės.

Taip pat taikytasi į JAV Nacionalinius sveikatos institutus (NIH) – tokiu metu, kai labai domimasi vakcinomis nuo koronaviruso – ir į Energetikos departamentą bei Nacionalinę branduolinio saugumo administraciją (NNSA), tvarkančią branduolinių ginklų atsargas.

„Microsoft“ ketvirtadienį pranešė, kad jos antivirusinė programinė įranga aptiko įsilaužimus į dešimtis tinklo sistemų, kurių dauguma yra Jungtinėse Valstijose, tačiau buvo paveikti vartotojai ir septyniose kitose šalyse, įskaitant Belgiją, kur įsikūrusi Europos Komisijos būstinė. Tarp verslo įmonių, skubančių apsaugoti savo sistemas ir įvertinti galimų duomenų vagysčių mastą, esama gynybos užsakymus vykdančių įmonių, technologijų bendrovių, ryšio ir elektros tinklų operatorių.

Apie 80 proc. paveiktų vartotojų yra Jungtinėse Valstijose, savo tinklaraščio pranešime rašė „Microsoft“ valdybos pirmininkas Bradas Smithas (Bredas Smitas). Taip pat buvo paveikta vartotojų Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Izraelyje, Meksikoje, Ispanijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

„Aišku, kad aukų ir vietų skaičius toliau didės“, – sakė B. Smithas, atkartodamas šią savaitę JAV pareigūnų išsakytus pareiškimus apie šios atakos sukeltą didelę grėsmę.

NATO šeštadienį pranešė tikrinanti savo kompiuterines sistemas po didžiulio masto kibernetinės atakos, surengtos prieš JAV vyriausybines agentūras ir kitas institucijas, bet neradusi „įsilaužimo įrodymų“.

Europos Komisija šeštadienį nurodė nenustačiusi jokių įsilaužimo į kompiuterines sistemas pėdsakų, tačiau pridūrė, kad „analizuoja situaciją“.

Šeštadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pabandė susieti šią kibernetinę ataką su savo nepertraukiamomis pastangomis pakirsti J. Bideno pergalę rinkimuose.

„Taip pat galėjo būti atakuotos mūsų absurdiškos balsavimo mašinos per šiuos rinkimus, kuriuos, kaip dabar akivaizdu, aš didele persvara laimėjau, todėl tai dar didesnė gėda JAV“, – rašė jis.

Tai naujausias nepagrįstas jo pareiškimas, kad lapkričio 3 dieną įvykusių rinkimų rezultatai buvo masiškai klastojami. „Twitter“ prie jo žinutės prirašė, kad rinkimų pareigūnai laimėtoju patvirtino J. Bideną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Trumpas vatnykas !!! Baltuosiuos rūmuos tuoj bus naujas šeimininkas, ant šito jau galima ir šikti. Bet kas ,jei naujasis pasirodys dar vatnykesnis ? Teks laižyt batus ir pabrukti uodegą....

Diagnoze paranoja

Diagnoze paranoja portretas
Rusija įsilaužė ne tik į kompiuterius, bet ir į amerikiečių sąmonę, Dabar jie taip kliedi nesustodami.

taip

taip portretas
jis teisus tai galejo buti ta pati globalisu demonu propoganda jav zydjankiu su visa azijos propoganda neatmetant zydu?...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių