Quantcast

D. Trumpas: JAV pajėgoms leista smogti Irano laivams, persekiojantiems mūsų laivus

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pareiškė įsakęs šalies kariuomenei atakuoti ir sunaikinti bet kokį Irano laivą, jeigu jis persekios Amerikos karinių jūrų pajėgų laivus.

„Nurodžiau Jungtinių Valstijų kariniam laivynui apšaudyti ir sunaikinti bet kurį ir kiekvieną Irano katerį, jeigu jie persekios jūroje mūsų laivus“, – sakoma  D. Trumpo „Twitter“ žinutėje.

Šis įsakymas buvo duotas praėjus savaitei po incidento, kai 11 mažų greitaeigių Irano revoliucinės gvardijos katerių apsupo šešis JAV karinių jūrų pajėgų ir Pakrančių sargybos laivus tarptautiniuose vandenyse Persijos įlankos šiaurinėje dalyje.

JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Davidas Norquistas (Deividas Norkvistas) sakė, kad D. Trumpo žinutė yra „svarbus perspėjimas iraniečiams“, bet nenurodė, ar JAV pakeitė savo oficialias karinės jėgos naudojimo taisykles Persijos įlankos regionui.

„Jis pabrėžė, kad visi mūsų laivai pasilieka teisę į savigyną“, – žurnalistams per spaudos konferenciją sakė D. Norquistas.

„Tai, ką sako prezidentas, siunčia svarbią žinią Iranui“, – sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininko pavaduotojas generolas Johnas Hytenas (Džonas Haitenas).

„Žinome, kaip tai perkelti į mūsų karinės jėgos naudojimo taisykles... Jos yra pagrįstos neatsiejama teise į savigyną; jos grindžiamos [reakcija į] priešiškus ketinimus ir priešiškus veiksmus. Tai viskas, ko mums reikia, kad imtumės tinkamų veiksmų“, – pridūrė jis.

„Niekas neturėtų abejoti, kad šiuo metu vadai turi teisę atsakyti į bet kokius priešiškus veiksmus ar priešiškus ketinimus“, – pabrėžė J. Hytenas.

D. Trumpas turėjo omenyje balandžio 15-ąją įvykusį incidentą, kai JAV karo laivyno laivai dalyvavo pratybose savo patruliavimo regione.

Per šią konfrontaciją niekas nešaudė, bet Pentagonas teigė, kad iraniečiai ėmėsi „pavojingų ir provokuojamų veiksmų“, per kuriuos buvo iškilęs susidūrimo arba dar rimtesnio įvykio pavojus.

Daug mažesni Irano laivai plaukiojo aplink JAV laivus ir nepaisė jų perspėjimų, kol galiausiai atsakė į radijo šaukinius ir pasišalino, nurodė amerikiečiai.

Sekmadienį Revoliucinė gvardija apkaltino JAV karines jūrų pajėgas „neprofesionaliu ir provokuojamu elgesiu“, sutrikdžiusių iraniečių pajėgų pratybas, sakoma naujienų agentūros „Mehr“ pranešime.

Paklaustas, ar D. Trumpo įsakymas reiškia, kad JAV laivai turės teisę apšaudyti iraniečių katerius, jeigu įvyktų panašus incidentas kaip balandžio 15-ąją, J. Hytenas atsakė, kad kiekvienu atveju dėl konkrečių veiksmų sprendžia JAV laivo kapitonas.

„Tai priklauso nuo situacijos, kaip ją vertina kapitonas, – sakė kariškis. – Negalima leisti greitaeigiam kateriui užimti pozicijos, kur jis galėtų kelti grėsmę jūsų laivui.“ 

„Jeigu susitikote, esate už saugaus atstumo ir mojuojate – tai yra viena, – aiškino J. Hytenas. – Jeigu turite ginklą ir nukreipiate jį į mane – tai kita... Taigi, jeigu peržengsit šią ribą – žinosime, kur yra ši riba, ir atsakysime.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Iranui priklauso savo pakrantes gint!

Karys

Karys portretas
Trampui pagarba seniai laikas murzius pastatyta į vieta

tai ziauru

tai ziauru portretas
...amerikona skriaudzia....(tipo ,,rusai puola),,...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių