Quantcast

D. Trumpas: JAV nesiekia režimo pasikeitimo Irane

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos nesiekia režimo pasikeitimo Irane, pirmadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), tarp Vašingtono ir Teherano tvyrant įtampai.

„Pažįstu daugybę žmonių iš Irano, jie yra puikūs žmonės. (Iranas) turi šansą tapti didžia šalimi su tais pačiais lyderiais“, – sakė vizitą Japonijoje tęsiantis JAV prezidentas.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad nesiekiame režimo pasikeitimo. Siekiame, kad nebūtų branduolinių ginklų“, – per spaudos konferenciją Tokijuje sakė JAV prezidentas.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa tarp Vašingtono ir Teherano smarkiai išaugo, Jungtinėms Valstijoms „dėl numanomų Irano grėsmių“ pasiuntus į Persijos įlanką lėktuvnešio smogiamąją grupę bei strateginių bombonešių B-52. Be to, JAV, Vidurio Rytuose jau turinčios 600 karių, planuoja pasiųsti į regioną dar 900 kariškių.

Pirmadienį JAV prezidentas vėl kritikavo „siaubingą Irano susitarimą“, tačiau sakė esantis atviras naujoms deryboms su Teheranu.

„Manau, kad susitarsime“, – sakė D. Trumpas per bendrą spaudos konferenciją su Japonijos Shinzo Abe (Šindzu Abe).

Keliomis valandomis anksčiau JAV prezidentas pareiškė: „Manau, Iranas norėtų surengti derybas, ir jei jie to nori, mes irgi esame pasirengę.“

Panašiu taikiu tonu D. Trumpas kalbėjo ir apie Šiaurės Korėją. Santykiai su šia valstybe yra viena svarbiausių jo derybų su Sh. Abe temų. Tokijas laiko Pchenjaną didele grėsme.

JAV prezidentas, dukart susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), pirmadienį pavadino jį „labai protingu“ vyru, žinančiu, kad jo šalis turi denuklearizuotis.

„Jis žino, kad su branduoliniais (ginklais)... gali nutikti tik bloga. Jis yra labai protingas vyras, jis puikiai tai supranta“, – sakė D. Trumpas, dar pridūręs, kad Šiaurės Korėja turi „milžinišką ekonominį potencialą“.

Be kita ko, jis pasmerkė anksčiau šį mėnesį Pchenjano surengtus raketų bandymus, kurie, JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono (Džono Boltono) teigimu, pažeidė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

„Mano žmonės mano, kad tai galėjo būti pažeidimas... Laikau tai (poelgiu) vyro, kuris galbūt nori sulaukti dėmesio“, – sakė D. Trumpas.

Sh. Abe savo ruožtu išreiškė norą susitikti su Kim Jong Unu asmeniškai; per tokį susitikimą jis norėtų iškelti klausimą dėl Pchenjano pagrobtų Japonijos piliečių. Japonų premjeras sakė, kad D. Trumpas palaiko jo siekį surengti tiesiogines derybas su Šiaurės Korėjos lyderiu.

D. Trumpas ir Sh. Abe taip pat aptarė prekybą, tebesitęsiant Vašingtono ir Tokijo deryboms dėl prekybos susitarimo.

JAV prezidentas sakė, kad galutinis susitarimas bus sudarytas tik po Japonijos parlamento aukštųjų rūmų rinkimų liepą. Jis pabrėžė besitikintis, kad susitarimas bus „naudingas abiejų šalių ekonomikoms“.

D. Trumpas informavo, kad Japonija „paskelbė apie savo ketinimą įsigyti 105 naujus radarais neaptinkamus orlaivius F-35“.

„Dėl šio pirkinio Japonija turėtų daugiausiai F-35 iš visų JAV sąjungininkių“, – teigė D. Trumpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Iranas, atrodo, irgi nesiekia režimo pasikeitimo Amerikoje.

jankiai

jankiai portretas
po truputi nuima gaza matosi ne pries gera?....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių