Quantcast

D. Trumpas įspėja Iraną: grasinimai gali grįžti bumerangu

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį įspėjo Iraną, kad jo grasinimai „gali grįžti bumerangu“, Teheranui pareiškus, kad jis viršys urano sodrinimo limitą, numatytą 2015 metų susitarime dėl šalies branduolinės programos.

„Iranas ką tik paskelbė Naują Grasinimą. (Irano prezidentas Hassanas) Rouhani (Hasanas Rouhanis) sako, kad jie Sodrins Uraną tiek, kiek norės, jeigu nebus naujo branduolinio susitarimo“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Būk atsargus grasindamas, Irane. Grasinimai gali grįžti bumerangu ir smogti taip stipriai, kaip niekada anksčiau!“ – pridūrė prezidentas. 

Gegužės 8 dieną Iranas paskelbė nebesilaikysiantis kai kurių savo įsipareigojimų pagal 2015 metų branduolinį susitarimą, kai iš jo pernai pasitraukė Jungtinės Valstijos, grąžinusios skaudžias sankcijas šiitiškos respublikos naftos eksportui, finansinėms operacijoms ir kitiems sektoriams.

H. Rouhani trečiadienį sakė, kad Iranas ateinantį sekmadienį viršys urano sodrinimo limitą, numatytą branduoliniame susitarime.

„Liepos 7 dieną mūsų prisodrinimo lygis bus jau ne 3,67 procento. Mes atidėsime į šalį šį įsipareigojimą. (Prisodrinimo laipsnį) padidinsime virš 3,67 proc. tiek, kiek norėsime, kiek bus būtina, kiek mums reikia“, – sakė prezidentas per vyriausybės posėdį.

Šiitiškai respublikai leidžiama sodrinti uraną tik iki 3,67 procento. Toks prisodrinimo lygis yra pakankamas energijos gamybai, bet daug mažesnis negu branduoliniuose ginkluose naudojamo daugiau kaip 90 proc. prisodrinto urano. 

H. Rouhani pabrėžė, kad Irano žingsnis bus atšauktas, jei likusios sutarties šalys vykdys savo įsipareigojimus – sušvelnins sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių